Schapenkoers in Bekegem gaat gewoon door ondanks protest van bezorgde burgers en GAIA

De schapen moeten tussen nadars lopen. © ED
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

Tijdens de driedaagse van Bekegem, bij Ichtegem stond dit jaar traditioneel een schapenkoers op het programma. Een ludiek gebeuren, waar jong en oud met veel plezier naar komt kijken.

Dit jaar was er plots heel wat te doen rond dit gebeuren. Het gemeentebestuur ontving een brief van GAIA, waarin stond dat de dierenrechtenorganisatie verschillende meldingen van bezorgde burgers had gekregen. Bovendien – aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch – is er het Koninklijk Besluit van 23 september 1998, dat wedstrijden met schapen verbiedt. GAIA verzocht de gemeente dan ook dringend om de schapenkoers te annuleren, anders zullen juridische stappen volgen.

“Tien schapen die in een groepje een kort parcours afleggen, dat kan je toch bezwaarlijk een ‘koers’ noemen?” riposteert schepen van Dierenwelzijn Geert Vandaele (Team Burgemeester). “De klacht van GAIA is behandeld in het schepencollege en daar zag men geen reden om de vergunning in te trekken.”

Opvallend

Wel opvallend dat er nu plots, in het verkiezingsjaar, een klacht is? “Tja, dat is politiek zeker? Jammer ook dat de klacht anoniem werd ingediend”, zegt Vandaele nog. “Dan is een dialoog natuurlijk moeilijk. De dieren worden goed verzorgd, en er is constant een veearts aanwezig, dus ik zie geen reden tot extra bezorgdheid tegenover vorige jaren.”

Of er extra maatregelen getroffen zijn? “Neen”, klinkt het vanuit de organisatie. “Het enige dat we gedaan hebben is een dubbele rij nadars plaatsen, zodat de toeschouwers de dieren zeker niet kunnen aanraken. Uiteraard hopen we dat GAIA hier de boel niet op stelten komt zetten, maar dat zouden we al wel gemerkt hebben?”

Ook bij de aanwezigen kan het protest op weinig begrip rekenen. Twee kindjes supporteren vol vuur. “Ons mama en onze papa doen mee”, klinkt het. “Ja, en de papa gaat weer niet vooruit hé!” vult de jongste van de twee nog aan.

“Als het van mij afhangt, organiseren we volgend jaar gewoon een nieuwe editie”, geeft Geert Vandaele nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier