Sandy Major van Oostendse stadsbrouwerij ‘t Koelschip: “Aan bier brouwen is er maar weinig rock-‘n-roll”

“Toen we begonnen te brouwen, werd snel duidelijk dat dit mij lag”, vertelt Sandy Major van ‘t Koelschip. © Davy Coghe
Hannes Hosten

Sandy Major (42) is de brouwster van ’t Koelschip, de enige Oostendse stadsbrouwerij in de Van Iseghemlaan. De voorbije maanden zette ’t Koelschip grote stappen: Sandy en haar man Ive Monstrey stopten hun beershop en verkopen enkel nog hun eigen bieren. Ze leggen zich nu volledig toe op het brouwen.

Ive begon destijds een groothandel in speciaalbieren en later de beershop ’t Koelschip, maar toen ze ook zelf gingen brouwen, nam Sandy het heft in handen. “Omdat er veel werk aan is hé”, lacht ze. “Nee, het is vanzelf gekomen. Toen we in 2015 een kleine brouwinstallatie kochten en workshops begonnen te organiseren, werd al snel duidelijk dat dit mij lag. Ik heb er meer feeling voor, een beter smaakpalet… Koken doe ik ook heel graag. Het liefst met pure dingen.”

Jullie begonnen eigenlijk als biergroothandel.

“Ive startte een groothandel en reed met speciaalbieren rond naar de lokale horeca. Zo introduceerde hij speciale bieren bij heel wat cafés en restaurants. Ik werkte toen nog in een drukkerij. Maar het rondrijden met bieren was een hele rompslomp en in 2009 besloten we een eigen winkel op te richten. Zo opende begin 2010 ’t Koelschip.”

Waren jullie toen al bierfanaten?

“Wij waren zoals de meeste jonge gasten toen: als we uitgingen, dronken we meestal pintjes. Een Westmalle was het speciaalste wat we kenden. Vandaag drinken jonge mensen meer speciaalbieren, maar wij waren van een andere generatie. Gaandeweg ontdekten we meer verschillende bieren en smaken en hoe lekker ze wel waren.”

Wanneer gingen jullie zelf aan het brouwen?

“In 2015 kochten we een kleine brouwinstallatie en organiseerden we workshops voor vrijgezellenavonden, babyborrels en andere feestjes. Een hele dag brouwen en achteraf kregen de deelnemers het brouwsel mee. We begonnen ook voor onszelf te brouwen, maar met een tank van 60 liter waren we snel uitverkocht.”

Maar jullie hadden wel de smaak te pakken?

“Zeker. We kregen de kans van een bevriende brouwer om een installatie van 500 liter te kopen. We zochten eerst een geschikt pand om die installatie te plaatsen, maar kregen later de kans om het pand in de Van Iseghemlaan, dat we tot dan huurden, aan te kopen. We lieten de nodige verbouwingswerken uitvoeren en startten in 2017 de productie.”

Hoe heb jij de stiel geleerd?

“Ik heb niet echt gestudeerd voor brouwer, maar volgde wel opleidingen. Ive had wel al ervaring met brouwen en ik liep enkele keren mee met andere brouwers. En je leert ook uit je fouten.”

Hoeveel verschillende bieren brouw je nu?

“We hebben tien eigen bieren met zelf ontwikkelde recepten. Af en toe komt er een nieuwtje bij of pakken we uit met een speciale creatie. Daarnaast werken we samen met restaurants of verenigingen die een eigen bier willen. Met hen werken we meestal samen een recept uit.”

Wat zijn jouw eigen favorieten?

“Dat hangt af van de omstandigheden. Je hebt niet altijd zin in een bier met een hoog alcoholpercentage. Maar ik hou wel van Krevet, ons nieuw biertje met kruideninfusie van topchef Kobe Desramaults, en van onze Session IPA van 4,5%, gebrouwen met twee soorten hop uit Poperinge.”

Je kan nu alles brouwen wat je wil?

“We beschikken over zes tanks, vier van 600 liter en twee van 2.000 liter. We brouwen alle soorten bier van hoge gisting. Dat betekent niet noodzakelijk bieren met een hoog alcoholpercentage, maar wel bieren waarvan het gisten bovenaan de tank begint. Bieren van lage gisting, zoals pils, brouwen we niet. Bij dat soort bieren begint de gisting onderaan, maar je hebt er ook veel lagere temperaturen voor nodig.”

Drijven jullie op de hype van de ambachtelijke bieren?

“Ik heb de indruk dat het een beetje aan het verminderen is. Proeverijen en bierclubs zijn in, maar de interesse ebt snel weer weg. Buitenlanders zijn er meer mee bezig dan Belgen. Veel hobbybrouwers houden niet zo lang vol. Vanuit commercieel oogpunt is er weinig rock-‘n-roll aan hé. Het is ook kuisen, organiseren… Ik doe mijn werk heel graag, maar het is niet allemaal fun fun fun.”

Hoe hebben jullie corona overleefd?

“Wij hebben nooit gepanikeerd, maar goed nagedacht over hoe met de situatie om te gaan. We startten een webshop, brachten bieren aan huis, verkochten onze bieren voor het eerst in kleine flesjes met elk een etiket… We moesten zwaar investeren, vooral in tijd. We stopten onze bierwinkel en verkopen enkel nog eigen bieren, nu ook op ons proefterras. We mochten ons terras pas in juni openen, maar nu zien we dat het de goede keuze was. Corona was natuurlijk een zware dobber, maar ook een positieve ervaring, want we hebben grote stappen vooruitgezet.”

Hoeveel bier brouwen jullie nu per jaar?

“50.000 liter. Dat blijft heel weinig hoor, maar voor ons is het veel, zeker als je ziet op welke kleine ruimte we het doen. We doen door, koppig en eigenzinnig, en werken continu aan de kwaliteit van ons bier. En bij ons is het allemaal puur natuur.”