Sandra en Stijn blikken terug op bewogen jaar: “We zien ons kind openbloeien”

Stijn Van Hauwaert en Sandra Heyvaert zijn gelukkig met de vorderingen die hun zoontje Adam al heeft gemaakt sedert hij een cochelair implantaat kreeg. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Sinds februari 2019 hoort de kleine Adam Van Hauwaert ook op zijn linkeroor. Er werd bij hem dan een cochleair implantaat aangebracht. Zijn ouders Sandra Heyvaert – vorig jaar Dé Krak van Oudenburg – en Stijn Van Hauwaert blikken terug op een jaar van vallen en opstaan, maar van vooral een grote evolutie bij hun zoontje. “Adam maakte in die tien maanden een grote stap voorwaarts op gebied van ontwikkeling, motoriek en spreken.”

Op 3 oktober werd Adam Van Hauwaert 3 jaar. En sedert de paasvakantie gaat hij naar school. Heel gewoon voor een peuter van die leeftijd, zou je denken. Maar voor Adam en zijn ouders is dit niet zo evident. Al kort na de geboorte vertoonde de baby darmproblemen. Adam wilde niet drinken en zijn buikje zwol helemaal op. “Niets om je zorgen om te maken”, hoorden de ouders in de materniteit. Maar die zorgen waren er wel, want enkele maanden later kwam het verdict. Adam heeft de ziekte van Hirschsprung en het syndroom van Waardenburg type 4C, waardoor hij eenzijdig doof is.

Cochleair implantaat

“Type 4C is heel uitzonderlijk, komt slechts 1 keer op 1 miljoen kinderen voor. Bij dit type is er een tekort aan het gen sox10. Dat gen zorgt voor de ontwikkeling van het gehoor”, legt mama Sandra Heyvaert uit.

Omdat de ontwikkeling van een kind met dergelijk syndroom niet vooruit gaat, is een cochelair implantaat van groot belang en dat kreeg Adam in februari 2019. “In dit kleine jaar hebben we ons kind zien openbloeien. Hij gaat sedert de paasvakantie naar school en krijgt drie voormiddagen per week 2 uur revalidatie bij Stappie in Oostende. Hij zit er in de groep Luistervinken, speciaal voor kindjes met gehoorproblemen. Zijn motoriek is enorm verbeterd, hij praat en krijgt zijn eigen wil. We zijn al op het punt gekomen dat hij zegt: “Ik wil dat zelf doen”. We hebben al een lange weg afgelegd en zijn vandaag gelukkige ouders”, vertellen Sandra en Stijn. “In het ziekenhuis heeft men ons bij de inplanting gezegd dat we aan een lange weg beginnen met wennen aan het apparaat en met veel revalidatie.In een jaar tijd is de algemene gezondheid van Adam ook veel verbeterd. Tot een jaar geleden was het ziekenhuis in en ziekenhuis uit met zware verkoudheden, oorontstekingen en darmproblemen. “Adam is nog een keer opgenomen geweest met buikgriep. Door een oorontsteking in de zomer heeft hij zijn apparaat een tijdje niet willen dragen. We hebben toen alle truken van de foor bovengehaald. Intussen is ook dat veel verbeterd. Je ziet je kind dag na dag evolueren en wordt er ook gelukkiger van”, vertelt Sandra.

De motoriek van Adam is de jongste tijd enorm verbeterd

Adam zit in het eerste kleuterklasje van basisschool H.Familie bij juf Dina. “Een schitterend juf die onze Adam van het eerste uur goed heeft opgevangen. Ze heeft de kindjes in zijn klas ook goed uitgelegd wat Adam heeft, let er goed op dat als hij zijn hoorapparaat uitdoet, het opgeborgen wordt. Juf Dina heeft het hart op de juiste plaats. Wij kunnen hem bij haar zonder zorgen te maken achterlaten.”

Financiële plaatje

Naast alle positieve is er nog het financiële plaatje dat de ouders zorgen baart. Dankzij een gofundme konden Sandra en Stijn al een deel van de kosten, 60.000 euro voor het implantaat, betalen. “We blijven aan de alarmbel trekken bij de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. “Niet alleen voor ons, maar voor alle ouders van een kind met zware gezondheidsproblemen. Er is trouwens 70 procent kans dat het gehoor bij onze Adam ook aan zijn rechteroor uitvalt. We duimen dat hij bij de overige 30 procent mag zijn”, besluiten Sandra en Stijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier