“Samen tafelen doet babbelen”: 180 tafelgenoten schuiven in Izegem aan voor langste tafel

De Langste Tafel door welzijnsdiensten in Izegem. © foto Frank Meurisse
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Met 180 waren ze, de tafelgenoten die aanschoven voor de langste tafel. Die stond op gesteld op de vrijetijdssite tussen De Leest en zaal ISO. Er werden drankjes en hamburgers geserveerd. “Maar bovenal zijn de babbels belangrijk die spontaan aan tafel ontstaan”, zegt Frederike Desmet van CAW Centraal West-Vlaanderen.

De zaal van het JOC was al gereserveerd, maar dat bleek overbodig. Door het lenteweer kon de langste tafel in Izegem in openlucht opgesteld worden. Liefst 180 tafelgenoten gingen op de uitnodiging in om een hamburger te komen smullen en een drankje te nuttigen. “De langste tafel vindt niet toevallig nu plaats”, zegt schepen van Welzijn Ann Van Essche (CD&V). “Het is momenteel immers de Week van de Verbondenheid. De klemtoon wordt in deze week gelegd op menselijke warmte en oprechte verbinding.”

De Langste tafel Izegem is een initiatief van verschillende organisaties. Inloophuis ’t Koeterke van CAW Centraal-West-Vlaanderen, de Izegemse vereniging waar armen het woord nemen ’t Kringske, de dienst welzijn van de stad Izegem, Krijo, dienstencentrum ‘De Leest’ en UNIE-K ’t Venster slaan de handen hiervoor in elkaar. “Het is eigenlijk Bond Zonder naam en Saamo die de voortrekkers zijn van de Week van de Verbondenheid”, zeggen Frederike Desmet en Alison Dejans. “Maar we beogen allemaal hetzelfde doel: mensen samenbrengen voor fijne ontmoetingen en echte gesprekken. En hoe kan dat beter dan tijdens een etentje?”

Vorig jaar stond de langste tafel voor het eerst opgesteld in Izegem, toen nog op de Melkmarkt. Het aantal deelnemers is nu meer dan verdubbeld. “We maakten dan ook duchtig reclame, onder meer met affiches, bij alle instanties die hier aan meewerken. We hadden ook een pak meer tijd om alles grondig voor te bereiden”, aldus nog Frederike en Alison.

De muziekband Funnyraarioos en de aankleding van de langste tafel maakten de sfeer compleet en de tafelgenoten… die raakten niet uitgepraat. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier