Samen aan tafel tegen racisme: “Discriminatie is een dagelijkse realiteit voor vele mensen”

De betoging Sta op tegen Racisme vorig jaar in Kortrijk © Platform 21/03
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Donderdag 21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. In Kortrijk plant Platform 21/03 en tal van middenveldpartners de lokale actie ‘Samen aan Tafel’, een potluck. “Op een potluck brengt iedereen een gerecht mee om te delen. Voorafgaand zal de film ‘The Mind Game’ vertoond worden”, zegt Anaïs Loobuyck, educatief medewerker bij Oxfam Wereldwinkel Kortrijk. Het platform stuurt tevens aan om op zondag 24 maart om 12 uur naar de nationale betoging te gaan in Brussel.

“Racisme en discriminatie ontnemen mensen de mogelijkheid om zich volwaardig te ontwikkelen, maar ook om bij te dragen en zich deel voelen van de samenleving”

Op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie komen mensen wereldwijd op voor gelijke rechten en tegen racisme en discriminatie. “We kampen nog steeds met stigmatiserend en polariserend taalgebruik. Het blijft niet enkel bij woorden. Discriminatie en racisme is een dagelijkse realiteit voor vele mensen, bijvoorbeeld op de huurdersmarkt, in de werksfeer, op school en openbare plaatsen ervaren mensen vormen van structurele uitsluiting. Racisme en discriminatie ontnemen mensen de mogelijkheid om zich volwaardig te ontwikkelen, maar ook om bij te dragen en zich deel voelen van de samenleving. Het maakt mensen kwetsbaar voor vormen van uitbuiting en geweld, het zet burgers tegen elkaar op en verdeelt de samenleving.”

“Het delen van een maaltijd zorgt voor ontmoeting, ontdekking, verbinding, verdieping en culinair genieten”

Met de lokale actie in Kortrijk willen Platform 21/03 en activisten inzetten op verbinding. “Daarom gaan we samen aan tafel. Het delen van een maaltijd zorgt voor ontmoeting, ontdekking, verbinding, verdieping en culinair genieten. 21 maart valt binnen het ramadanseizoen daarom eten we na zonsondergang, 19.02 uur. Je mag zelf kiezen wat je klaarmaakt. We hopen op een divers aanbod van veggie, vegan, hallal – en vleesgerechten”, vertelt Anaïs. Inschrijven kan via deze link.

‘Samen aan Tafel’ start om 17.30 uur en gaat door op de Howestcampus Penta in de Sint-Martens-Latemlaan. Om 18 uur wordt de film ‘The Mind Game’ vertoond. “De documentaire gaat over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen worden blootgesteld. Het toont de gevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in Europa. Sajid Khan Nasiri vluchtte op zijn veertiende alleen uit Afghanistan. Na twee jaar vol gevaar en ontberingen – die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera – arriveert hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling: The Mind Game. Deze film kan een trigger zijn voor gevoelige kijkers”, zegt Anaïs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier