Sam Lepoutre wil de norm voor binnendeuren worden

Sam Lepoutre: “We hadden veel werk in onze toonzaal gestopt en openden die in september maar in oktober moesten we al de deuren sluiten.” (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

De kans is zeer groot dat je Sam Lepoutre al hebt zien lachen bij het binnenrijden van Roeselare. De zaakvoerder van binnendeuren Dagmaat prijkt met een reusachtige foto op publiciteitsborden langs de invalswegen. Een strategie die vruchten afwerpt, volgens Sam.

Sam Lepoutre: “Als kind wilde ik profvoetballer worden. Echt waar! Ik voetbalde bij SK en later SV Roeselare. En toen men mij in het derde kleuter vroeg wat ik later wilde worden, antwoordde ik ‘burgemeester’. Gelukkig heb ik die ambitie snel opgeborgen want het zou een bijna onmogelijke taak zijn om dit nu in Roeselare te zijn (lacht).”

Je bent dan geen profvoetballer geworden maar je hebt nog steeds een hart voor voetbal?

“Oh zeker want voor de derby Roeselare-Daisel tegen Rumbeke heb ik de aftrap gegeven en een vat gesponsord. Een vat geven vind ik leuker dan drie meter boarding kopen. En op de derby heb ik trouwens de burgemeester gezien: we hebben samen de aftrap gegeven.”

Je hebt nu een eigen zaak in binnendeuren maar het heeft een tijdje geduurd vooraleer je dit hebt bereikt?

“Na mijn studies Economie-Moderne Talen in de VMS heb ik in Kortrijk marketing & sales gestudeerd. Maar het vak Duits heeft me genekt. Na twee jaar sleepte ik het, als enige vak met een onvoldoende, nog altijd mee en dat kon toen niet. Ik stopte in Kortrijk en door toedoen van een vriend heb ik dan een opleiding Integrale Veiligheid gevolgd in MSKA Roeselare. Nog voor ik die opleiding voltooid had, mocht ik al een contract tekenen bij Securitas en kon ik starten op de luchthaven van Oostende. Eerst als bewakingsagent maar na verloop van tijd werd ik de mentor van de nieuwe veiligheidsmensen op de luchthaven. Ik heb me daar enorm geamuseerd want het was het begin van de groei van de luchthaven. Maar het dienstrooster was niet zo denderend.”

En zo kwam je in de bouwsector terecht?

“Via een vriendin kon ik starten als verkoper bij een firma die actief is in de bouwsector. Ook daar lukte het uitstekend en ik kon doorgroeien tot verkoopdirecteur. Ik handelde de sollicitaties af, overlegde met leveranciers en deed de projectbegeleiding. Na vijf jaar vond ik het tijd om zelfstandig te worden en in juni 2020 opende Binnendeuren Dagmaat de deuren.”

Dagmaat, een vreemde naam voor een bedrijf?

“Toch niet want de dagmaat is de afstand tussen twee binnenmuren waar de deur komt. En het betekent uiteraard ook gewoon ‘dag maat, dag vriend’.”

Je bent enorm in het straatbeeld aanwezig en je voert ook veel publiciteit in magazines?

“Ja, en dat loont. Ik zet zowel in op klassieke publiciteit zoals grote publiciteitsborden langs de invalswegen en publiciteit in magazines en kranten maar evengoed op sociale media zijn we aanwezig. Daar verzorgt JPO onze publiciteit en de combinatie van die traditionele en moderne publiciteit is ideaal voor ons.”

Je begon je bedrijf net voor corona. Een moeilijke periode?

“Niemand zal zeggen dat het een schitterende tijd was maar het gaf ons wel de tijd en ruimte om ons businessplan en financieel plan nog beter uit te klaren. De tweede lockdown was zenuwslopend. We hadden veel werk in onze toonzaal gestopt en openden die in september maar in oktober moesten we al de deuren sluiten.”

Nu loopt het weer normaal?

“Gelukkig maar. Vooral voor de particuliere markt is het zeer belangrijk dat we toekomstige klanten kunnen ontvangen in een toonzaal waar we alles kunnen tonen. De zaken gaan goed maar de grootste uitdaging is nu om alle materialen op tijd binnen te krijgen. De productie is een uitdaging, zeker als je afhankelijk bent van externen.”

Waar wil je in 2030 staan met Dagmaat?

“Ik wil Dagmaat meer bekendheid geven in West-Vlaanderen en misschien zelfs daarbuiten. Wat Dovy is voor keukens, wil ik zijn voor binnendeuren. Als men aan keukens denkt, heeft men Donald Muylle en Dovy voor ogen. Wel, als men in 2030 ‘binnendeuren’ zegt, hoop ik dat men eerst aan Sam Lepoutre en Dagmaat denkt (lacht). Ik wil dan ook de juiste medewerkers op de juiste plaats hebben, hetzij hier in Roeselare of in een tweede toonzaal aan de kust of in Oost-Vlaanderen bijvoorbeeld”

Is Roeselare een goede stad?

“Natuurlijk, ik ben hier geboren en getogen. En voor mijn zaak is er ook een publiek met een grote verscheidenheid. Je hebt mensen die een tweede verblijf hebben aan zee en de binnendeuren willen vernieuwen maar je hebt ook jonge gezinnen die hun eerste woning in Roeselare bouwen of kopen. En op het vlak van woningbouw komt er de komende jaren toch een ongelooflijke groei in de streek.”

Wat staat er nog op je bucket list?

“Een topwedstrijd meemaken in een mythisch stadion.”