Sabine (54) en Pascal (62) zijn de meest trouwe medewerkers van Plopsaland: “We zijn écht trots op wat we doen”

Vandaag werd in pretpark Plopsaland De Panne het jubileumseizoen feestelijk ingezet met onder meer een gloednieuwe parade. Een dag waar veel fans naar uitkijken, maar ook Sabine en Pascal, de anciens onder de medewerkers. “Elk jaar is er wel weer iets nieuws te beleven.”
Exact een kwarteeuw geleden opende Plopsaland voor het eerst de deuren, op het domein waar tot een half jaar eerder het Meli-park stond. Doorheen de jaren is Plopsaland stevig uitgebreid, met niet alleen nieuwe attracties maar ook een heus aquapark, indrukwekkend hotel en recent nog 55 gloednieuwe familievilla’s.
Het jubileumseizoen werd vandaag in gang getrapt met een resem bekende gasten die zich vergaapten aan de zogenaamde Celebration Parade, acht gloednieuwe praalwagens die het park in de verf moeten zetten. Op voorhand werden er geen beelden naar buiten gebracht en ook de medewerkers waren niet op de hoogte hoe het er zou uitzien. Dat gold ook voor Sabine De Greef (54) en Pascal Lestavel (62), zowat de trouwste werknemers van Plopsaland.
Sabine omschrijft zichzelf als een ‘aangespoelde’. Voor de liefde verhuisde ze op haar zestiende vanuit Brussel naar De Panne. Zij ging in 1994 aan de slag in het toenmalige Meli-park en maakte vijf jaar later de transformatie naar Plopsaland mee. Samen met haar twee kinderen, Enzo en Steffy, is ze naar eigen zeggen meegegroeid met het park. “Ik heb in zowat elk restaurant gewerkt”, aldus Sabine. “Vandaag ben ik verantwoordelijk voor Mr Spaghetti en Maya’s Restaurant, allebei gelegen in het overdekte Maya-gedeelte. Ik zit wel binnen, ja, maar ik zie sowieso veel mensen passeren, zeker als het regent of de mensen even de koelte willen opzoeken als het warm is. Wat er zo tof aan is? Mijn moederhart smelt altijd als ik al die blije kindjes zie. Plopsaland neemt veel van je tijd in – er is altijd werk en geen tijd om je te vervelen – maar ik kan er ook echt van genieten.”
Van Duinkerke tot De Panne
Ook Pascal straalt heel wat werkvreugde uit. Hij is afkomstig van Duinkerke en al jaren een vaste waarde in het park. “Ik ben als bakkersleerling begonnen op mijn zeventiende”, vertelt hij. “Na mijn militaire dienst werkte ik vijf jaar in de bakkerij van een supermarkt. Daarna nam ik restaurant Concordia in De Panne over. Dat deed ik 15 jaar lang, maar de huur werd uiteindelijk te hoog.” Pascal keerde terug naar Duinkerke, waar hij een half jaar later een oproep zag voor medewerkers voor het gloednieuwe Plopsaland. “Ik ging op maandag langs voor mijn eerste gesprek en een week later kon ik al beginnen. Ik deed de mobiele standjes – toen reden we nog rond met een ijs- en wafelkar – maar in mijn tweede seizoen kon ik aan de slag in een vast restaurant op het Kasteelplein, vlakbij De Draak en de DinoSplash.”
Al bijna een kwarteeuw is Pascal hét gezicht van De Gouden Wafel. “De trouwe bezoekers, zelfs uit Nederland, herkennen mij bij elk bezoek”, glundert Pascal. “Popcorn, snoep, koffie, wafels… ik verkoop het allemaal. Vooral die laatste met Nutella zijn heel populair. In principe mag ik dit jaar met pensioen, maar ik wilde zeker nog dit jubileumseizoen meemaken. En zelfs als ik met pensioen ga, keer ik waarschijnlijk nog terug als flexijobber. Ik woon sinds een aantal jaar op een boogscheut van mijn vroeger restaurant en met de tram kan ik altijd heen en weer, ook bij de laatavondopeningen. Dit is het tweede jaar waarbij ik niet langer zes op zeven werk, dus als het park gesloten is, kan ik ook echt genieten van thuis te zijn.” (glimlacht)
“Er is altijd wel iets nieuws te beleven hier”
“In mijn vrije tijd kom ik hier ook niet zo vaak”, weet Sabine. “Als er een nieuwigheid is, kom ik wel graag afgezakt met mijn vier kleinkinderen. Ik vind het nog altijd heel fijn om dan het Bos van Plop te doen, dan vertel ik altijd dat ik die attractie nog deed met hun ouders. De snellere attracties laat ik aan mij voorbij gaan.”
Zowel Sabine als Pascal beginnen vol goesting aan het nieuwe seizoen. “Het is hier nooit saai”, weet Sabine. “Er is altijd wel iets nieuws te beleven, of het nu gaat om een attractie of andere leveranciers. Wat ik wel mis, zijn bepaalde collega’s die al met pensioen gegaan zijn.”
“Vroeger gingen we op het einde van het seizoen altijd wel iets eten in Moeder Lambik, hier wat verderop”, klinkt het bij Pascal. “Maar sinds corona en met het vertrek van veel anciens is dat wat verwaterd. Hoe dan ook: je zal Sabine en ik niet op een negatieve uitspraak betrappen. Het is fijn om te zien hoe Plopsaland groeit en het zo goed doet. Ja, we zijn echt héél trots op wat we doen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier