Roze linten en acties zetten borstkankermaand extra in de kijker

© (Foto NS)
Redactie KW

Oktober is de internationale borstkankermaand en tijdens deze maand wordt het Bevolkingsonderzoek Borstkanker extra in de kijker gezet. Verschillende acties, een gratis theatervoorstelling en een gezondheidsquiz komen eraan. “Als Gezonde Gemeente leggen we de lat hoog” zegt Tom Braet, schepen van Welzijn.

Grote roze linten sieren het gemeentehuis en het Sociaal Huis en dit naar aanleiding van oktobermaand is borstkankermaand. Verschillende acties kennen het doel om het Bevolkingsonderzoek Borstkanker in de kijker te zetten en de inwoners voldoende te informeren en te motiveren om zich te laten onderzoeken. “We willen elke inwoonster tussen de 50 en 69 jaar aanmoedigen om zich te laten onderzoeken op borstkanker”, weet Tom Braet. “Dat is meer dan nodig. In onze gemeente laat 61,6 % van die groep vrouwen zich onderzoeken op borstkanker. Dat wil zeggen dat nog steeds 38 % geen kwaliteitsvolle screeningsmammografie laat nemen. Daar moeten wij verandering in brengen. In samenwerking met het Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo) Midden West-Vlaanderen hebben we als Gezonde Gemeente een actieplan opgesteld.”

Boek Liesbeth Van Impe

Het Centrum voor Kankeropsporing nodigt vrouwen van 50 tot en met 69 jaar uit om tweejaarlijks deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Een gratis screeningsmammografie spoort afwijkingen in de borsten vroegtijdig op, nog voor er symptomen optreden. De gemeente wil haar inwoonsters in eerste instantie zo goed mogelijk informeren over het bevolkingsonderzoek. “We willen drempels verlagen en het onderwerp bespreekbaar maken, zodat vrouwen voldoende kennis hebben van het bevolkingsonderzoek en een bewuste keuze kunnen maken over hun deelname. Binnen de gemeente vinden er verschillende acties plaats”, verduidelijkt Tom Braet.

In de bibliotheek in kerk Hille kunnen bezoekers in oktober deelnemen aan een gezondheidsquiz. Op dinsdag 12 oktober organiseert de bibliotheek, in samenwerking met het Davidsfonds Zwevezele en Markant Zwevezele een gratis theatervoorstelling over het boek van Liesbeth Van Impe ‘Chemodag is de beste dag van de week’. De hoofdredactrice van Het Nieuwsblad, die zelf afkomstig is van Zwevezele, voorziet daarbij het voorwoord. Daarnaast trekken enkele enthousiaste vrouwenverenigingen naar de wekelijkse markten in de gemeente om het thema in de kijker te zetten en ook personeelsleden van de gemeente worden ingeschakeld. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier