Rotary Izegem laat duizenden badeendjes voor het goede doel op het kanaal racen

De leden van Rotaryclub Izegem zijn helemaal klaar voor de race. Ook op de foto: sponsor Katrien Vanrenterghem en enkele werknemers van hoofdsponsor Penta Reizen. © foto Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Op zaterdag 12 oktober zal het kanaal Roeselare-Leie eens niet het decor zijn van passerende vrachtschepen, maar wel van … duizenden badeendjes. Rotaryclub Izegem wil zijn vijftigjarig bestaan met een Duck Race wat extra kleur geven. Wie dat wil, kan nu al een eendje kopen en op die manier in aanmerking komen voor heel wat mooie prijzen. Met het initiatief wil de club verschillende goede doelen in de regio sturen.

Rotaryclub Izegem is een halve eeuw oud en viert dat met de nodige luister. Dat gebeurde in maart al met een optreden van Ozark Henry in het concertgebouw van Brugge. “Maar we wilden ook eens met een wat laagdrempeliger evenement naar buiten komen”, vertelt voorzitter Geert Soetaert. “We zijn niet meer die elitaire club van weleer, maar slepen wel nog een beetje dat imago met ons mee. En als je dan een kunst- en wijnbeurs in een kasteel organiseert (Izovino, red.) helpt dat natuurlijk niet”, glimlacht hij. “Daarom treden we graag naar buiten met een leuk evenement waar we graag de hele bevolking bij betrekken. We zijn niet de eerste serviceclub die uitpakt met een Duck Race, maar we vinden het concept te leuk om het eens niet hier te proberen.”

Droomreis

Het opzet is eenvoudig: op zaterdag 12 oktober, daags voor de gemeenteraadsverkiezingen, zal de club duizenden badeendjes in het kanaal Roeselare-Leie te water laten. “Op een gecontroleerde manier en in een beperkte zone, zodat we ze er later allemaal netjes terug kunnen uitvissen”, verzekert de voorzitter. “Maar ze zullen wel een parcours over het water afleggen. Wie mee wil doen aan de race, moet zo’n badeendje ‘adopteren’. Je koopt er eentje voor tien euro en krijgt de dag zelf nog een gratis drankje er bij. Al de eendjes worden dan te water gelaten en de eerste eendjes die over de finishlijn passeren, staan garant voor mooie prijzen. Zo is de hoofdprijs een droomreis ter waarde van 5.000 euro, die je gewoon vrij kan kiezen bij hoofdsponsor Penta Reizen. Daarnaast zijn er nog tal van andere prijzen, van een elektrische fiets, tablets en tickets voor een pretpark tot ballonvaarten en cadeaubonnen voor lokale handelszaken.”

Wie per ongeluk een traag eendje adopteerde, hoeft niet te wanhopen. “Misschien is het wel één van de drie ‘lucky losers’ die als allerlaatste uit de vaart worden gevist. Zij winnen ook nog een mooie prijs.” Eendjes kopen kan door binnen te wandelen bij één van de tien ‘adoptiepunten’ in Izegem en omliggende gemeentes. Daar krijg je een papieren eendje dat het nummer draagt van een eendje dat aantreedt in de race. De namen van die punten vind je op de website, waar je overigens ook eendjes kan aanschaffen.

Ook rode eendjes

De vernieuwde Centrumbrug krijgt een centrale rol in de Duck Race. “Van daaruit heb je een mooi zicht op de wedstrijd”, zegt communicatieverantwoordelijke Rik Decock. “Je kan de race ook volgen aan de Noordkaai, waar op de oude site van Meditech een feestdorp zal ingericht zijn. In deze zone voorzien we animatie en zal je na de race op een afterparty met Belpopavond terecht kunnen. Foodtrucks zorgen er voor een culinaire touch.”

Naast gele eendjes komen er ook rode eendjes in actie. Alle 1.898 leerlingen van de Izegemse basisscholen krijgen zo’n rood eendje mee naar huis. “Als ze dit op 12 oktober terugbrengen naar het feestdorp neemt hun eendje deel aan de race voor rode eendjes, waar ook weer prachtige prijzen te winnen zijn”, aldus Geert. “Voor ons was dit onderdeel van de race een belangrijk signaal: alle kinderen verdienen gelijke kansen, ook wie uit een kansarme omgeving komt. Voor hen is die tien euro mogelijk een struikelblok wegens onmisbaar in het gezinsbudget. Dankzij de rode eendjes maken ze kans om toch deel uit te maken van dit grote stadsgebeuren. We willen hierbij uitdrukkelijk schilderwerken Vanrenterghem bedanken omdat ze die rode eendjes financieren.”

Met de Duck Race wil de Rotaryclub verschillende sociale projecten rond mentaal welzijn bij jongeren (Tejo-huis Izegem, vzw de Katrol, vzw School zonder Pesten), mentaal welzijn bij ouderen (vzw de Mantel, vzw TOV) en armoede (Huis van het Kind Izegem, vzw De Stamper, Izegemse sociale kruidenier) steunen.

Meer info: www.duckrace-izegem.be en www.izovino.be.

Ook Duck Champagne te koop

Via de website kan je ook Duck Champagne bestellen: een beperkte reeks van 3 x 360 flessen Carte d’Or van het bekende champagnehuis Philippe Mignon uit Le Creuil. Deze worden per set van drie aangeboden, elk met een aparte exclusieve én genummerde capsule. Enkel in het feestdorp kan je op zaterdag een vierde unieke variant aankopen. “Echt een buitenkansje voor de verzamelaars”, aldus Geert. “Deze actie loopt in samenwerking met Jack Lagast, zaakvoerder van Capsule Jack, een Izegems bedrijf dat zich met champagnecapsules bezig houdt.