Roos Devos is al 40 jaar dirigent van Die Boose in Izegem: “Zoveel meer dan enkel muziek”
Roos Devos is 40 jaar dirigent van het gemengd koor ‘Die Boose’. “Een periode van mooie concerten, concertreizen, samenhorigheid en ook vriendschappen”, zegt Roos, die hoopt dat de coronapandemie vlug voorbij is en het koor weer normaal kan repeteren voor een concert… met publiek!
“Eind 1980 zocht het koor ‘Die Boose’, dat in 1961 opgericht werd onder impuls van Herman Roelstraete, naar een opvolger voor dirigent Herman De Backer”, zegt Roos. “En ze kwamen bij mij terecht. Ik was geen Izegemse en ook geen lid van het koor, maar zoals dat bij de meeste koren gaat, zoekt het bestuur naar een nieuwe dirigent via kennissen uit de muziekwereld. Ik gaf toen les aan de muziekacademie van Roeselare en in scholen in Tielt.”
De uit Lichtervelde afkomstige Roos Devos (67) behaalde aan het muziekconservatorium in Gent eerste prijzen notenleer, muziekpedagogie en harmonie en in 1978 een eerste prijs koordirectie bij professor Michaël Scheck. Haar diploma solozang behaalde ze bij Hilde Coppé aan de Roeselaarse muziekacademie. Roos dirigeerde ook kinder- en jeugdkoren en het volwassenenkoor van de academie Roeselare.
“Het gemengd koor is gegroeid vanuit de volksdansgroep Die Boose en zong aanvankelijk vooral bewerkingen van Vlaamse volksliederen, maar door talrijke tournees en uitwisselingen met buitenlandse groepen bouwde men een internationaal repertoire op en deed men mee aan provinciale koortoernooien. Toen ik dirigent werd kreeg de klassieke koorliteratuur, zowel profaan als religieus, een belangrijke plaats in het repertoire.”
“Zingen doe je met spieren en die moet je trainen”
Toen Roos de dirigeerstok van Herman De Backer overnam waren er 25 koorleden. Ondertussen zijn dat er een 40-tal. “Een teken dat er nog altijd interesse is om te zingen in een koor. De koorwereld is ook voortdurend in evolutie en ik probeer met Die Boose mee te evolueren door onder andere zelf allerlei workshops te volgen. Als koor wil je iets betekenen. Als we een concert geven, willen we daar met zijn allen iets goeds van maken.”
Uitdaging
“Het is voor ieder van ons een uitdaging. Voor mij is het heel belangrijk dat wat de koorleden brengen het beste is wat ik met hun stemmen kan bereiken. Tijdens de repetities en bij de concerten groeit er ook een soort samenhorigheid waardoor we als koor meer dan een ‘muzikale’ vriendengroep zijn.”
Volgens Roos bestaan er geen toernooien en ook geen koorfestivals met laureaten meer. “We geven met Die Boose wel nog één concert per jaar en dat vraagt heel wat voorbereiding. Ons laatste en voor mij ook het mooiste concert was ‘Singing Hearts’ van 2019. Zingen doe je immers met heel jouw hart (‘The Music’s always there in your heart’). Of het nu gaat om religieuze of profane muziek, over een liefdeslied… Vooral de liefde voor muziek telt! Nog vóór de eerste lockdown waren we aan het repeteren voor een winterconcert dat in december 2020 twee keer zou plaatsgrijpen, onder andere in de Heilig-Hartkerk.”
“Corona verhinderde dat. Er waren uiteraard nog vele andere mooie concerten en uitvoeringen, ook in samenwerking met andere kunstvormen zoals bijvoorbeeld woordkunst en dansen. Het ‘Requiem van F.J. Kraft’ was voor mij heel bijzonder. Maar er waren ook leuke concertreizen naar onder andere het toenmalige Tsjechoslowakije en Bulgarije, weekenduitstappen naar partnerstad Bad Zwischenahn en nog andere buitenlandse steden.”
2020 is door corona uiteraard geen goed koorjaar geweest. “Tijdens de eerste lockdown stond ik digitaal in contact met de koorleden zodat ze thuis konden oefenen en bijblijven. Toen we weer mochten opstarten, moest dat in een grotere ruimte dan ons normaal repetitielokaal, waar we op 2 meter afstand van elkaar moesten zingen… met een mondmasker aan. Tijdens de tweede lockdown was er zo goed als geen digitaal (muzikaal) contact. Zodra we mogen heropstarten zal het nu misschien wel een tijdje duren vooraleer de stemmen van de koorleden weer op niveau zijn. Want zingen doe je met spieren en die spieren zullen weer geoefend moeten worden zoals dat in de sport gebeurt.” (IB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier