Ronny uit Oostende pakt brons op wereldkampioenschap quizzen

Op het WK quizzen heeft titelverdediger Ronny Swiggers de bronzen medaille in de wacht gesleept. © Davy Coghe

Op het WK quizzen heeft titelverdediger Ronny Swiggers de bronzen medaille in de wacht gesleept. De Oostendenaar moest de duimen leggen voor de Amerikaanse Victoria Groce, die de eerste vrouw op de erelijst is. De andere Belgen vielen buiten de top tien.

Ruim 1.800 deelnemers uit ongeveer 45 landen deden afgelopen weekend op 88 verschillende locaties een gooi naar de wereldtitel in het quizzen. Wereldwijd kregen de deelnemers dezelfde 240 vragen voorgeschoteld, verspreid over acht categorieën. Niet enkel quizzers uit de traditionele quizgrootmachten, maar bijvoorbeeld ook mensen uit pakweg Madagaskar, Koeweit en Slovakije waagden hun kans. Aan de Belgische manche in de Cloë Hal in Ninove namen zaterdagnamiddag 64 quizzers deel.

Eerste vrouw

Voor het eerst in de geschiedenis kroonde een vrouw zich tot wereldkampioene. De Amerikaanse Victoria Groce scoorde 170 punten, vijf punten meer dan haar dichtste belager, de Engelsman Daoud Jackson. Het is ook de eerste keer dat de titel naar de Verenigde Staten gaat. Met 159 punten moest tweevoudig wereldkampioen Ronny Swiggers deze keer vrede nemen met de derde plaats.

Verder in de top tien eindigden meerdere voormalige kampioenen zoals Olav Bjortomt, Pat Gibson en Kevin Ashman, allen bekend van het quizprogramma Eggheads. Tom Trogh finishte als veertiende, terwijl ook vijf andere Belgen de top vijftig wisten te halen.

Van 7 tot 10 november zal in het Spaanse Fuengirola de derde Quiz Olympiad gehouden worden. Aan de Costa del Sol verdedigt België in de landencompetitie de titel die het in 2021 op de vorige quizolympiade in Polen veroverde. Daarnaast staan onder andere ook een individuele competitie en meerdere themaquizzen op het programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier