Romeins Weekend verloopt voor het eerst volgens thema

Tijdens het Pinksterweekend, op zondag 9 en maandag 10 juni, veroveren de Romeinen opnieuw het abtspark tijdens het Romeins weekend. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Al voor de elfde keer vindt in Oudenburg op zondag 9 en maandag 10 juni het Romeins Weekend plaats in het RAM, cc Ipso Facto en de abtstuin. “We moeten onszelf heruitvinden en werken dan ook voor de eerste keer onder een thema. Met girlpower geven we de vrouwen de macht”, zegt archeoloog Wouter Dhaeze.

Door de vele vondsten in het centrum van Oudenburg weten we dat de stad heel wat banden heeft met de Romeinse tijd. Met het castellum, dat gedeeltelijk werd teruggevonden, was er zelfs een Romeinse nederzetting. En die band met de Romeinen blijft meer dan ooit belangrijk voor Oudenburg. Daarom ook wordt jaarlijks volop ingezet op het Romeins weekend dat op zondag 9 en maandag 10 juni al voor de elfde keer georganiseerd wordt.

Grootste troef

“Het is nog altijd de grootste troef van onze stad”, zegt Wouter Dhaeze, al jaren als archeoloog verbonden aan het RAM. “Om jaarlijks voor iets extra te zorgen wordt moeilijk. Daarom moeten we onszelf heruitvinden en zoeken naar dat ietsje meer. Dit jaar werken we met het thema girlpower en geven we de vrouwen een forum.”

Alle aandacht gaat deze keer naar meisjes en dames

Uiteraard worden opnieuw de kampementen in de abtstuin opgeslagen en kunnen de toeschouwers dagelijks enkele keren genieten van de gladiatorengevechten. Maar dit jaar is er veel meer.

“Alle aandacht gaat dit keer naar meisjes en dames. Voor hen organiseren we allerlei workshops zoals Romeinse kledij en haartooi, maken van badproducten en juwelen, schminken zoals Romeinse dames dat deden. We doen een beroep op wie zich geroepen voelt om in de huid van de Romeinse lady te kruipen. Eens volledig klaar komt er een parade door het park met een fotoshoot”, legt Wouter Dhaeze de bedoeling uit.

Promofilm

Om het Romeins weekend nog meer onder de aandacht te brengen maakt het personeel van de dienst cultuur extra gebruik van de sociale media. Onder meer wordt een promofilm gedeeld via Facebook.

“We verwachten tijdens het pinksterweekend opnieuw honderden bezoekers die we dankzij de vele vrijwilligers op hun wenken kunnen bedienen. Ik ben dan ook verheugd opnieuw op hun hulp en op die van enkele nieuwe mensen een beroep te kunnen doen”, aldus nog Wouter Dhaeze.

In de toekomst staat voor het museum en Ipso Facto heel wat op til.

“We zullen het museum opfrissen en actualiseren, meer prikkelend maken. Een soort doe-museum. Van de cafetaria, die toch heel wat troeven heeft, gaan we een werkpunt maken, zodat er nog meer gebruik van gemaakt wordt. En met enkele leuke evenementen willen we onze stad nog meer op de kaart zetten”, besluit archeoloog Wouter Dhaeze.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier