Romeinen blijven fascineren: Samenwerking RAM-Museum van Aardenburg hernieuwd

Medewerkers van beide musea en de burgemeester van Oudenburg en een wethouder van Sluis-Aardenburg gingen na het officiële gedeelte samen op de foto. Van links naar rechts: Jill Schelleman, André Bauwens, Dante de Ruijsscher, Romina Vanhooren, Cees Liefting, Wim Westphaa, Wouter Dhaeze, Steve Martin, Miguel Boterman, Robert van Dierendonck en Jolein Knockaert. (foto LIN) © Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

De samenwerking tussen Oudenburg en Aardenburg, die allebei een Romeinse historie hebben, is hernieuwd. “Nu staan we allebei voor grote uitdagingen”, zegt Wouter Dhaeze van het Romeins Archeologisch Museum (RAM).

In 2002 was er voor het RAM de opportuniteit van een samenwerkingsverband met Aardenburg en Maldegem, in het kader van het Europese Interreg III-programma. “Deze drie plaatsen zijn gesticht door het Romeinse leger. Dat bouwde er drie forten die deel uitmaakten van een Romeins kustverdedigingssysteem”, vertelt conservator Wouter Dhaeze.

Bakermat graafschap

Zowel in Oudenburg als in Maldegem en Aardenburg zijn resten van deze forten bewaard gebleven. Ze waren met elkaar verbonden via een Romeinse weg, waarvan het tracé nog altijd bestaat.

“De drie locaties hebben ook een boeiend middeleeuws verleden. Ze waren minstens even interessant en van cruciaal belang in de vroege middeleeuwen en later. Ons gebied is de bakermat van wat later het graafschap Vlaanderen zou worden”, aldus nog Wouter Dhaeze.

Met de potenties van dit Romeinse en middeleeuwse verleden was men ervan overtuigd dat het moment gekomen was om dat verleden, met de archeologie als onderliggende wetenschap, ten volle uit te spelen als culturele en toeristische troef. Dit grensoverschrijdende project kreeg de naam Roma. Het eindigde in 2007.

“De musea van Oudenburg en Aardenburg staan aan de vooravond van een heropening. Het RAM heropent over een goed half jaar tijdens het pinksterweekend van 2024. Ook het museum van Aardenburg zal rond dezelfde periode heropenen”, zegt Dhaeze.

Het RAM zal zich in zijn nieuwe opstelling nog meer focussen op het Romeinse castellum in al zijn facetten, met de nadruk op de laat-Romeinse periode. Het museum in Aardenburg focust zich op de Romeinse nederzetting met castellum.

“In de zomer van dit jaar vonden nieuwe gesprekken plaats tussen betrokkenen van het RAM en het Cultuurforum Aardenburg. Er zijn twee redenen voor de nood aan vernieuwing van de samenwerking: in beide musea zijn nieuwe ploegen aan het werk en beide musea staan voor grote uitdagingen”, aldus nog Dhaeze.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier