Rog volgt pladijs op als vis van het jaar

VLAM wil lokale Vlaamse producten meer onder de aandacht brengen en de verkiezing van de vis van het jaar sluit daar perfect bij aan. © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vlaams minister van Visserij en Voeding Hilde Crevits (CD&V) maakte dinsdagochtend de vis van het jaar bekend in Oostende. Voor 2021 krijgt de rog die titel toebedeeld. VLAM maakte voor de gelegenheid een receptenfolder met lekkere roggerechten.

Elk jaar zet VLAM (Vlaams centrum voor agro- en visserijmarketing) een andere vis in de schijnwerpers waarmee de verscheidenheid van de vangst die onze Vlaamse vissers aan land brengen geïllustreerd. Het is ondertussen de 33ste keer dat er een vis van het jaar gekozen wordt. Vorig jaar was dat de pladijs, dit jaar koos VLAM voor de rog, die de top drie sluit van de meest aangevoerde vissoorten in Vlaanderen, na tong en pladijs.

De aanvoer in de Belgische visserij bedraagt ongeveer 1.400 ton per jaar. Rog is vooral een vissoort die door onze vissers gezien wordt als bijvangst. De rog komt vooral voor in onze Noordzee en in de Golf van Biskaje, maar komt ook voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Stekelrog doet het goed

“In de Noordzee alleen al leven er 12 verschillende soorten rog”, vertelt onderzoeker Heleen Lenoir van ILVO (Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en VoedingsOnderzoek). “De rog is een traag groeiende vissoort, wat ze dan weer gevoelig maakt voor de visserijdruk. Daardoor zijn sommige rogsoorten bedreigd. Anderen doen het dan weer heel goed, zoals de stekelrog. Sinds 2021 engageren de Vlaamse vissers zich om enkel de stekelrog, de gevlekte rog en de blonde rog aan land te brengen.”

VLAM maakte voor de gelegenheid een receptenfolder met lekkere roggerechten. De recepten werden uitgewerkt door chef en culinaire inspirator Ilse D’hooge. De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en de visventers. Rog is echter nog niet bij alle Vlamingen bekend. Het wordt vooral in speciaalzaken (45 procent) en op de markten (29) verkocht. VLAM wil lokale Vlaamse producten meer onder de aandacht brengen en de verkiezing van de vis van het jaar sluit daar perfect bij aan. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise