Roeselare krijgt eerste paardencrematorium van Vlaanderen

Maureen Schreel. © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Dierencrematorium Hokaservice wil tegen de zomer het allereerste paarden-, pony- en ezelcrematorium van Vlaanderen openen. “Veel mensen hebben een sterke band met hun paard en willen op een waardige manier afscheid kunnen nemen.

Hokaservice zag het levenslicht in 2009 en wordt gerund door Maureen Schreel. Het crematorium richt zich op alle mogelijke huisdieren: de traditionele honden en katten, maar er werden ook al slangen, parkieten, dwergkonijnen, cavia’s en zelfs een leguaan en schildpad gecremeerd.

Elke weekdag worden er zo’n vijftien dieren gecremeerd, maar het team van Hokaservice staat zeven dagen op zeven paraat voor mensen die hun geliefde dier moeten afgeven. “Ons werkingsgebied omvat heel Vlaanderen”, verduidelijkt Maureen Schreel. “Veel mensen brengen hun dieren zelf tot bij ons, maar we halen ze ook op en gaan bij dierenartsen langs.”

Hokaservice heeft enkele afscheidsruimtes waar de baasjes een laatste groet kunnen brengen. “Na elke crematie geven we de mensen uiteraard de assen mee naar huis, maar ook een plukje haar en een pootafdruk als mooie herinnering.”

Stevige investering

Nu breidt Hokaservice het aanbod gevoelig uit: in juni wil Maureen langs de Kachtemsestraat het allereerste paardencrematorium van Vlaanderen openen. “We hebben ondertussen voldoende ervaring wanneer het over het cremeren van kleinere huisdieren gaat, dit is een volgende stap. Waardig afscheid kunnen nemen van je (huis)dier wordt ook steeds belangrijker. Mensen beschouwen de dieren als een deel van hun gezin of familie. We voelden al even de vraag van paardeneigenaars en spelen daar nu op in.”

Een paard cremeren zal gemiddeld 1.500 euro kosten. Net zoals bij andere dieren, wordt de prijs aan de hand van het gewicht bepaald – Maureen Schreel

Om paarden, pony’s en ezels te kunnen cremeren, moet Hokaservice wel een stevige investering doen. “Er komt een speciale en grote koele kamer om de overleden dieren in op te baren en we zullen op onze terreinen een stal inrichten om passend afscheid te kunnen nemen. Straks start ook de bouw van een oven die het dubbele zal zijn van ons huidig exemplaar. Onze nieuwe oven zal dieren van 100 tot 500 kilo kunnen cremeren, onze huidige oven behouden we voor dieren onder de 100 kilo. Daarmee zullen we aan zo goed als elke vraag kunnen voldoen, want een gemiddeld volwassen paard weegt zo’n 450 kilo.”

Een paard laten cremeren, zal ongeveer 1.500 euro kosten. “Net zoals bij de andere dieren wordt de prijs aan de hand van het gewicht bepaald”, legt Maureen uit. “Hoe zwaarder het dier, hoe langer het cremeren duurt.” Ter vergelijking: een hond of kat laten cremeren, kost gemiddeld 120 euro.

Hoewel het nog enkele maanden zal duren vooraleer het eerste paard gecremeerd kan worden, is de interesse nu al groot. “Veel mensen uit de paardenwereld zeggen ons dat ze in de toekomst gebruik zullen maken van onze diensten. We willen hen dan ook de beste zorgen geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier