Roeselaarse onderwijsambassadeurs krijgen diploma
Roeselaarse vrijwilligers ontvingen hun diploma als onderwijsambassadeur uit de handen van schepen Michèle Hostekint. Deze erkenning is de kers op de taart van hun intensieve opleiding. Als onderwijsambassadeur gaan ze nu aan de slag om anderstalige ouders goed en correct te informeren over het onderwijs in Roeselare.
Anderstalige ouders krijgen heel wat complexe informatie te verwerken wanneer hun kinderen voor het eerst in België naar school gaan. Onderwijsambassadeurs, een project van FMDO (Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties), werkt die drempels weg. Het ondersteunt lidverenigingen en werkt via projecten aan positieve impact op de superdiverse maatschappij.
“Ik ben ontzettend fier dat Roeselare 18 onderwijsambassadeurs heeft. Ze verbinden mensen met en zonder migratieachtergrond met elkaar en engageren zich op die manier om de onderwijskansen voor alle kinderen en jongeren te verhogen. Hun verbindend engagement is een sleutel tot een inclusieve stad”, aldus schepen Michèle Hostekint.
Het Vlaams schoolsysteem
Onderwijsambassadeur Hajar: “De reden waarom ik heb deelgenomen aan deze opleiding is omdat ik vaak mensen ontmoet die mij om raad vragen over onderwijs. Meestal zie ik hen aan de schoolpoort wanneer ik sta te wachten op mijn kinderen. Ouders die Arabisch spreken, vragen me vaak of ik hen tips of weetjes kan bijbrengen. Ik had al wat kennis over de structuur van het onderwijs, maar ik wilde mijn kennis verbreden. Ik leer niet enkel bij voor mezelf, maar ook voor de mensen om me heen. De opleiding was heel leerrijk, de lesgevers waren vriendelijk en stonden klaar om te luisteren naar al onze vragen. Ik heb een heleboel toffe mensen leren kennen.”
Efficiënter communiceren
Michael Lüders (coördinatie Schakelklas OKAN): “Voor ons is dit project echt een cadeau, maar ook voor de ouders van anderstalige nieuwkomers. Een onderwijsambassadeur spreekt de taal van de nieuwkomer, daar zit voor ons de grote meerwaarde. Met de beste wil proberen wij informatie over te brengen naar leerlingen en ouders, maar soms gaan belangrijke nuances verloren. Door te praten met iemand die ervaring heeft in het onderwijs en naast het Nederlands ook de taal van de nieuwkomer spreekt, verloopt de communicatie veel vlotter.”
Alle leerlingen hebben recht op ondersteuning
Jan Marrannes (Vrij CLB Trikant Roeselare): “Wij merken dat niet alle ouders of studenten de weg vinden naar het CLB, terwijl ze wel worstelen met tal van vragen. Toen we oor kregen van het project Onderwijsambassadeurs, zagen we hierin de ideale kans om dit beter aan te pakken. Als organisatie vinden we het belangrijk dat ook wij kijken naar onze eigen manier van werken en dat we inzetten op het verlagen van de drempels die mensen ervaren. We zijn overtuigd dat dankzij de samenwerking met de Onderwijsambassadeurs er veel meer ouders de toeleiding zullen vinden naar het CLB. Communicatie speelt hierin een cruciale rol.”
Spel: Ouders zonder grenzen
Vanaf volgend schooljaar zullen de onderwijsambassadeurs aan de slag kunnen gaan met de Roeselaarse versie van het spel ‘Ouders zonder grenzen’. “Het spel zal gespeeld kunnen worden in meer dan tien verschillende talen”, aldus Mats van FMDO, “en behandelt thema’s zoals schoolsysteem, studiekeuze, kosten, meertaligheid en vrije tijd.” Scholen en organisaties kunnen beroep doen op een onderwijsambassadeur om het spel met een groepje ouders te spelen.
Onderwijsambassadeurs is een project van FMDO, met de steun van Vrij CLB Trikant, CLB GO! Mandel en Leie en Stad Roeselare.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier