Roeselaars koppel zorgt mee voor aankleding Kerst #VANRSL

“We kunnen niet genoeg benadrukken hoe tevreden we zijn dat de stad ons steunt”, zeggen Isabel D’Hulster en Filip Corne. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
“We kunnen niet genoeg benadrukken hoe tevreden we zijn dat de stad ons steunt”, zeggen Isabel D’Hulster en Filip Corne. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Het stadsbestuur heeft dit jaar toch voor veel kerstsfeer gezorgd in de stad en heeft daarvoor ook een beroep gedaan op Roeselaarse expertise. Professionals uit de evenementensector maken van Roeselare in de kerstperiode een sfeervolle stad.

Isabel D’Hulster startte veertien jaar geleden met haar evenementenbureau Présence. “Wij organiseren feesten voor particulieren en bedrijven. We doen dit meestal op locaties die niet evident zijn om feesten te organiseren. Dat kan een leegstaande hoeve zijn of bedrijfsgebouwen. Als creatieve en logistieke partner willen wij een echte meerwaarde zijn voor onze klanten.”

Haar echtgenoot Filip Corne is met zijn bedrijf Solico al een halve eeuw een bekend gezicht in Roeselare. “Solico is de technische leverancier van de evenementen- en exposector. Alles wat met geluid, licht, beeld, elektriciteit en aankleding te maken heeft, is een kolfje naar onze hand. Wij houden ons weg van het organisatorische maar proberen de creatieve ideeën van evenementenbureaus technisch te vertalen.”

Aperitief op vrijdag

“Of Solico ook voor Présence werkt? Ja natuurlijk, Présence is een klant zoals alle gewaardeerde klanten. Maar ik persoonlijk behartig nooit een dossier van Présence. Dat laat ik altijd aan een medewerker over. Ik wil tegenover mijn andere klanten in de evenementensector nooit de indruk wekken dat er belangenvermenging zou zijn. Présence en Solico hebben zelfs twee verschillende bedrijfsgebouwen op redelijk grote afstand van elkaar. Présence weet niet waarmee Solico bezig is en omgekeerd geldt hetzelfde. We zijn daar zeer strikt in.”

“Wij hebben elkaar wel door onze professionele activiteiten ontmoet”, neemt Isabel over.

Onstabiele periode

“En dat is een groot voordeel want we beseffen allebei dat ons beroep geen 9-to-5-job is. We werken vaak van maandag tot zondag en kennen geen uren. Wel proberen we zo veel mogelijk op vrijdagavond samen door te brengen en van een aperitiefje te genieten en van qualitytime met onze kinderen van zes en negen jaar. Als we geen opdrachten hebben tenminste!”

“De pandemie heeft heel veel sectoren zwaar getroffen”, bedenkt Filip. “In ons geval is dat zelfs dubbel zwaar want Isabel en ik delen allebei in de klappen. De omzet van onze beide bedrijven is gekelderd. Het aantal activiteiten en evenementen is vanaf maart 2020 sterk verminderd. Echt doorgeknipt met een schaar, ja. Solico biedt nu zijn expertise aan voor camera- en streamingdiensten. We zijn zeer blij dat we dit kunnen doen maar daarmee alleen redden we het niet.”

“We leven in een zeer onstabiele periode voor onze sector”, zegt Isabel. “Men heeft het over bedrijven die zich moeten heruitvinden maar voor het ene bedrijf gaat dat beter dan voor het andere. Onze klanten willen in de eerste plaats weer naar feesten zoals vroeger: dansen, elkaar een kus geven met de begroeting, samen gezellig bij elkaar zitten, eten en drinken. Ik begrijp perfect dat dit nu niet mogelijk is maar ik denk dat een echte langetermijnvisie en een perspectief ontbreekt. Het zou beter zijn als de overheid een datum in de verre toekomst naar voren zou schuiven dan telkens mensen te moeten ontgoochelen. Als klanten drie keer de datum van een feest moeten veranderen, hoeft het vaak niet meer voor hen. Maar ook economisch heeft onze sector nood aan perspectief. De bankendeal bijvoorbeeld vervalt eind december. Maar wat gebeurt er dan: wordt die deal verlengd, komen er andere maatregelen? We tasten voorlopig in het duister.”

Alles op alles

“Zelfs de eerste maanden van de eerste lockdown bleven wij volledig in de kou staan”, aldus Filip. “We kregen geen enkele steun want onze sector mocht in theorie blijven werken. Alleen mocht er niet gefeest worden.”

“We kunnen gelukkig rekenen op veel steun en hulp van de stad. Roeselare zet echt alles op alles om zijn bedrijven te helpen. De komende kerstperiode is daar wel een mooie exponent van. De Roeselaarse bedrijven die in de evenementensector werken, krijgen de kans om een deel van de Roeselaarse kerstsfeer in de stad te verzorgen. Isabel mag met Présence een invulling geven aan het dorp van de Kerstman op de Grote Markt en Solico is gevraagd om mee te werken aan de ‘lichtsfeerschepping’ in het centrum. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe tevreden we zijn dat de stad ons steunt en probeert te helpen. Dat betekent enorm veel voor ons en onze sectorgenoten. Ja, we zijn tevreden dat we een Roeselaars bedrijf zijn.”

“Ook onze familie en vrienden steunen ons volop in deze moeilijke periode en dat doet ook ongelooflijk veel deugd”, zegt Isabel. “Zowel Présence als Solico kenden een hoogconjunctuur tot de coronacrisis losbarstte. En we zijn er van overtuigd dat alles uiteindelijk weer goed zal komen. Indien we dat niet zouden geloven, zouden we uitkijken naar iets anders en het opgeven. Maar het komt goed!”

“Ik zal de eerste zijn om opnieuw handen te schudden”

“Nu zetten we in op marketingondersteunende activiteiten voor bedrijven en zelfstandigen maar voor de zomer en het najaar krijgen we toch al enkele aanvragen voor evenementen.”

“Een andere effect van de pandemie is het feit dat ik een beetje mijn tweede zaak, Vintage Toys for Boys, naar voren kon schuiven. Er is niet alleen interesse van Belgische bezoekers om iconische vintageproducten te kopen maar ook het buitenland toont interesse. Ik werd vanuit Beverly Hills gecontacteerd door de producer van Ozzy Osbourne die een uniek stuk audiomateriaal heeft gekocht.”

Muziekfestival

“Waarom zouden we deze zomer in Roeselare niet uitpakken met een zomerfestival?”, pikt Isabel in. “Als er geen Werchter-festival zou komen, kunnen we misschien hier nog een kleinschalig muziekfestival ontplooien? De hele evenementensector zou er zeker klaar voor zijn.”

“Maar neem het van mij aan, iedereen zal blij zijn als we kunnen terugkeren naar onze gewoontes en gebruiken van voor de crisis”, knikt Filip.” Ik zal de eerste zijn om opnieuw handen te schudden. Dat mis ik toch enorm naast het persoonlijk contact uiteraard. De meetings via computer zijn wel oké maar toch ook maar voor een beperkte periode in een mensenleven. Fysiek vergaderen en mensen ontmoeten is toch zo veel leuker?”

“Ik ben er ook zeker van dat alles goed komt”, besluit Isabel. “Er zullen opnieuw kleine en grote feesten mogelijk worden. En misschien kennen we zelfs een heropleving van wijkfeesten en braderieën! Mensen zullen namelijk meer dan een jaar op hun honger zijn blijven zitten als het op feesten aankomt. Iedere gelegenheid om na deze crisis een feestje te bouwen zal met beide handen worden gegrepen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier