Wie regelmatig over de vloer komt in De Keet in Tielt, heeft hen ongetwijfeld al achter de toog zien staan. Robin Bossuyt en Sies Baert zijn dan ook al jaren vaste krachten achter in het café. Onlangs namen de twee het café over van Gaetan Adriaen, die met zijn vriendin op wereldreis vertrok. “Aan de ziel van De Keet gaan we niet raken, al staan er wel wat opfrissingswerken gepland.”
Robin Bossuyt (20) en Sies Baert (21) hebben er net een drukke honderddagenweek op zitten in De Keet. Voor hen de ideale vuurdoop als nieuwe uitbaters van het populaire jongerencafé. De studenten kregen de kans om het café over te nemen van de vorige eigenaar, iets waar ze gretig op ingingen.
“We zijn allebei afkomstig van Tielt, dus kennen we De Keet al heel lang”, vertelt Robin, die momenteel de opleiding bachelor in de energietechnologie volgt aan Odyssee in Gent. “Ik zat zelf ook op school in Tielt en trok op mijn 16de, zoals de traditie het wil, op vrijdagavond naar het café met mijn vrienden. Dat was na school snel lopen om zeker plaats te hebben.”
Ook Sies heeft er al een lang verleden in het café opzitten. “Ik werk er al van in het vierde middelbaar, dus eigenlijk van zodra het mocht”, vertelt de student facility management, ook aan Odyssee Gent. “Dat was toen nog onder broer en zus De Cloet. Later is ook Robin hier komen werken. Daarnaast zitten we allebei in de studentenclub Moeder Geselle, hij als schachtentemmer en ik als praeses, en voetbalden we als kinderen samen. We kennen elkaar dus al heel lang.”
Toen de vorige eigenaar Gaetan aan het duo voorstelde om het café over te nemen, hoefden ze daar niet lang over na te denken. “Maar we wilden het wel alleen doen als het samen kon”, geeft Sies mee.
Kleine werken
“Nu we eigenaar zijn, valt de volledige verantwoordelijkheid van het café op ons”, legt Robin uit. “Het personeel, drank bestellen, dj’s en evenementen regelen…”
“We moeten het ook allemaal proper maken en zorgen dat alles goed draait”, vult Sies aan. “Toen we hier nog gewoon werkten, stond alles voor ons klaar. Nu is dat onze taak.”
Horecafamilie
Grote plannen voor het café zijn er voorlopig niet. “We willen alles behouden zoals het is, dat is nu eenmaal het karakter van De Keet”, aldus Sies. “Al staan er wel wat kleine opfrissingswerken gepland, onder andere aan het sanitair.”
Robin en Sies combineren het café met hun studies. “We hebben gelukkig ook personeel op wie we echt kunnen rekenen. Het is fijn om als twintigjarige ondernemende jongere de huidige jeugd van Tielt te leren kennen”, geeft Robin mee.
Ook thuis is er steun. “Ik kom zelf uit een horecafamilie”, vertelt Sies. “Mijn ouders hebben nog twee cafés gehad in Tielt. Het was dus al lang mijn droom om dat ook te doen. Eigenlijk wilde ik dat pas na het halen van mijn diploma, maar deze kans is te mooi.”
“Ook mijn ouders zijn zelfstandigen”, aldus Robin. “Ze weten dus wat het is om lange uren te draaien. Zolang ik ervoor zorg dat mijn punten goed blijven, staan mijn ouders volledig achter mij.” (LDW)