Rik Dewaele uit Lendelede vereeuwigt Baekelandt in steen

Rik Dewaele bij een van zijn werken. © Frank Meurisse

Op de openingsreceptie van het Baekelandtjaar heeft Rik Dewaele zijn in leisteenplaat gekapt ‘Baekelandt-gezicht’ voorgesteld. “Het was hoog tijd dat de gemeente iets organiseerde met deze Lendeleedse volksfiguur”, zegt Rik. “Ik zie hem als een Robin Hood van onze gemeente!”

Rik Dewaele woont in de Kloostertuin. Hij werkte bij Financiën en is sinds twee jaar met pensioen. Hij was ook jaren gemeenteraadslid en fractieleider voor het toenmalige Jong-Lendelede.

“Ik leerde letters in steen kappen omdat ik bang was dat ik in het spreekwoordelijke zwarte gat zou vallen eens ik met pensioen was. De keuze voor steenkappen kwam er omdat ik altijd al gefascineerd ben door stenen. Letters in steen ‘gekapt’ spreken me ook meer aan dan machinaal uitgekapte letters. Vier jaar geleden ben ik naar mijn eerste les geweest, bij Chantal Noppe in Beselare. Ik ga nog altijd enkele keren per week bij haar oefenen. Oefening baart kunst en je leert altijd wel weer iets bij. Ik heb ook opleidingen gevolgd bij Robrecht Devolder aan de kunstacademie in Brugge en bij Dirk Popellier in Torhout.”

Spreuken en gezegden

In die vier jaar kapte Rik al heel wat spreuken en gezegden in leisteen, graniet, witsteen…: ‘Er bestaat maar één geluk op aarde: iemand liefhebben en die liefde beantwoord zien’, van de Franse dichter Félix Arvers, ‘Dankbaarheid is een bloemke dat maar in weinig hoven staat’, van Guido Gezelle, ‘Horses are Windows to Our Souls’, voor paardenliefhebbers… Maar ook een stenen boek met de letters HP, voor de Harry Potter-fans, en ‘Skoane Njé’, op de voet van een spiegel. En ooit kapte hij een tekening van het gezicht van een Slovaaks kind in steen. Dat kwam zo: Rik was jaren verantwoordelijk voor Eurochildren, een vzw die kinderen uit Noord-Ierland, Slovakije, Tsjechië en Kroatië hier met vakantie liet komen. De familie heeft het beeld meegenomen.

Slechte jeugd

Toen Rik hoorde dat 2024 in Lendelede een Baekelandtjaar zou zijn omdat de beruchte man er op 17 januari 250 jaar geleden was geboren, kwam bij hem de gedachte op om Baekelandt in steen te kappen. “Ik vind dat gewoon een heel goed idee dat de gemeente nu iets doet met de figuur van Baekelandt. Men had dat trouwens al eerder moeten doen. Hij wordt vaak als een slechterik gezien, maar als je zijn levensloop leest, weet je dat hij een heel slechte jeugd heeft gehad en dat hij niet die crimineel was zoals sommigen hem graag voorstellen. En waarom zou Lendelede geen herdenkings- of ‘feestjaar’ mogen organiseren? In Langemark bestaat er een Baekelandtstoet!”

Rik kapte het gezicht van Ludovicus/Lodewijk Baekelandt op een twee centimeter dikke leisteenplaat, ongeveer de grootte van een A4-blad, 28 bij 32 centimeter. “Het is een kopie van de tekening die op Wikipedia staat. Ik maakte eerst een afdruk met carbonpapier op kalkpapier, om dan zo zijn gezicht uit te kappen. Een vrij geduldig werk.”

Vaste plaats

Het werk werd officieel voorgesteld op de Baekelandt-babyborrel op 17 januari, op de koer van het DOC. “Er was daar veel – en heel wat jong – volk, en dat bewijst dat het initiatief leeft bij de Lendeledenaren. Dat zie je ook aan activiteiten zoals de Baekelandt-escapebox en de Baekelandt Universalis (naar analogie met de Homo Universalis op de VRT), die nu al een enorm succes blijken te zijn. En heel wat Lendeledenaren kijken uit naar de thema-avond met Johan Delaere en de theaterwandeling. Mijn beeld krijgt overigens binnenkort een definitieve plaats op een sokkel die op de hoek van de A. Dassonvillelaan en de Elfde Julilaan zal staan.”

Wie werk van Rik Dewaele wil bekijken, kan dat ook doen op Instagram.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier