Restauratiedossier Thermae Palace Oostende op schema

Redactie KW

Het dossier van de renovatie van het Thermae Palace Hotel en de Koninklijke Gaanderijen zit op schema. “Er is geen vertraging door de coronacrisis. Binnenkort worden nieuwe stappen gezet”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

Het Thermencomplex en de Koninklijke Gaanderijen zijn al jaren in erbarmelijke staat. De Gaanderijen worden zelfs al drie jaar gestut om vallende brokstukken te vermijden. In de vorige legislatuur probeerden het stadsbestuur en de Vlaamse overheid een privépartner te vinden voor de renovatie, maar die procedure liep op een sisser uit.

De nieuwe meerderheid maakte in december 2019 bekend dat de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) aan boord werd gehesen om kapitaal in te brengen en het dossier vlot te trekken. De huidige uitbater, de nv Restotel van de familie Vanmoerkerke, die nog een huurovereenkomst tot 2036 heeft voor het hotel, investeert mee en zal het hotel ook verder uitbaten.

“Binnenkort nieuwe stappen”

De PMV, het stadsbestuur en de nv Restotel bereikten eind vorig jaar een principieel akkoord om samen een projectvennootschap te starten. De plannen voor de renovatie en het businessplan worden sindsdien verder uitgewerkt. In december werd aangekondigd dat de plannen ‘over goed anderhalf jaar’ moeten starten, medio 2021 dus, en in 2024 helemaal klaar moeten zijn.

Burgemeester Bart Tommelein verzekert nu dat de coronacrisis niet voor vertraging heeft gezorgd. “Dit is nog geen actief bouwdossier, de PMV en de nv Restotel zijn aan het praten”, vertelt hij. “Alles zit op schema en binnenkort worden nieuwe stappen gezet.”

De restauratie van het volledige complex wordt op 75 tot 80 miljoen euro geraamd. De Vlaamse overheid wil 10 miljoen euro inbrengen omdat het gaat om een beschermd monument. Toch gingen alle partijen ervan uit dat er ook appartementen in het complex zullen moeten komen om de restauratie financieel haalbaar te maken.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier