Restauratie Kasteel Ter Borcht in Meulebeke op kruissnelheid
Het heeft lang geduurd, maar nu schieten de werkzaamheden aan het interieur van het kasteel Ter Borcht in Meulebeke heel goed op. Het niet goedkeuren van het meerjarenplan vormde meer dan een jaar een sta-in-de-weg om groen licht te geven voor de noodzakelijke restauratie. Wat voor sommigen de steen des aanstoots was – of misschien nog steeds is – wordt straks ongetwijfeld het pronkstuk waarmee iedere Meulebekenaar met trots kan uitpakken.
In de begroting 2003 werd onder impuls van toenmalig gemeente- en provincieraadslid Danny Bossuyt een aanhef gemaakt om werk te maken voor de onderhoudswerken van het kasteel, 50.000 euro werd hiervoor uitgetrokken.
Beschermd dorpsgezicht
Nog in 2003 bracht de dienst Monumenten en Landschappen voor de tweede maal een bezoek aan het kasteel. Het kasteel werd met de omwalling, de boogbruggen, de twee toegangstorens en het toegangshekken als beschermd dorpsgezicht goedgekeurd bij Ministerieel Besluit van 15 april 2004.
Aanvankelijk spreken we van een manoir , een versterkte herenhoeve op een omwalde motte met neerhof. In 1215 is Willem van Bethune de dominus van Molenbeke . Op het einde van de 15de eeuw komt de heerlijkheid in handen van de familie de Beer die in het bezit blijft van de heerlijkheid tot het einde van de 18de eeuw.
Laatste bewoners
In 1715 laat baron Nicolas de Beer een kapel bouwen in de Kapellestraat, bekend als Kapel van Schreiboom. In 1756-1758 wordt de kapel herbouwd tot kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.
In 1819 wordt het kasteel eigendom van de Meulebeekse koopman Leonard Loncke. Precies een eeuw later wordt Edgard Van Baveghem, kunstschilder en burgemeester van Meulebeke van 1921 tot 1927, de laatste bewoner van het kasteel. Hij was gehuwd met Maria Thienpont. Na zijn dood in 1952 blijft zijn tweede echtgenote Zoë Vanhove tot in 1957 in het kasteel wonen.
In 1965 wordt het volledige kasteeldomein van 17 hectare groot door de gemeente Meulebeke aangekocht. Een jaar later vestigen de leerlingen van de sportschool Gits zich in het kasteel en in 1968 bouwt men aan de zuidzijde een eetzaal.
Door de groei van de schoolbevolking werden leslokalen, een gymzaal en slaapzalen bijgebouwd. Maar toen kwam de kentering. De noodzakelijke restauratiewerken noopte de directie van het VILO om het kasteel over te laten aan de gemeente Meulebeke.
In oktober 2015 werden de eetzaal en de keuken volledig ontmanteld en eind 2016 stond het kasteel volledig in een metalen harnas. In januari 2017 ging de eetzaal tegen de grond en in april nam men de twee 16de-eeuwse torens onder handen.
Interieur ontmanteld
“Het exterieur van het kasteel kreeg een volledige opknapbeurt: een versterkt gebinte, stevige fundamenten, nieuwe nutsvoorzieningen en een schilderbeurt”, vertelt burgemeester Dirk Verwilst.
“Het interieur werd volledig ontmanteld. Er kwamen ruimtes voor een keuken, een liftkoker en een trap. Aanpalend aan het koetshuis installeerde men toiletten en een koude bergruimte. Het is onze bedoeling om de gelijkvloerse verdieping als restauratieruimte te gebruiken. Momenteel installeren we geen keuken, we maken eerst een bestek op en wachten af wat kandidaat-uitbaters wensen vooraleer tot een definitieve installatie over te gaan.”
Gemeentelijke plechtigheden
“De eerste verdieping zal gebruikt worden als ontvangstruimte voor gemeentelijke plechtigheden. De zalen die we hiervoor gebruiken, krijgen hun vroegere kasteelluister integraal terug. Er zijn ook zalen die door verenigingen gebruikt kunnen worden.”
“De zolderruimte oogt gewoon prachtig. Hier bracht men een prachtig parket aan. De twee ruimtes zullen gebruikt worden voor culturele activiteiten. Ik hoop dat het volledig interieur opgeleverd kan worden voor 1 juli.”
“Daar waar ooit de eetzaal van de sportschool zich bevond, komt een mooi terras”, pikt schepen van Groen Danny Bossuyt in. “Verder zullen we de centrale toegangsbrug onder handen nemen en krijgt de parking een volledige make-over met enkel plaats voor voertuigen voor minder mobiele personen.”
“Op ons to-dolijstje staat ook nog de heraanleg van de centrale oprit via de twee torens. Alles moet klaar zijn voor de grote septemberkermis, de datum waarop we hopen het kasteel open te stellen voor de inwoners. De heraanleg van het kasteelbos en de constructie van de brug over de Devebeek staan geprogrammeerd voor oktober 2021. Het kasteel zal ongetwijfeld de grandeur van weleer opnieuw uitstralen.” (LB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier