Strandredders starten met Hemelvaart in zes badplaatsen tegelijk
Corona zorgt voor een mijlpaal in de geschiedenis van de strandredders. Waar ze vroeger altijd in gespreide slagorde van start gingen, staan nu vanaf Hemelvaartsdag in zes badplaatsen tegelijk voor het eerst redders op post. “Als er maar één of twee gemeenten redders zetten, zou al het volk op die stranden samentroepen en dat is niet de bedoeling in deze tijden”, zegt IKWV-secretaris An Beun. “Het helpt dus om de mensen te spreiden.”
Traditioneel is Blankenberge altijd de eerste kustgemeente om strandredders in te zetten vanaf 1 mei. Knokke-Heist volgt dan meestal in het tweede weekend van mei. Maar zij hebben de start van hun strandseizoen uitgesteld tot donderdag 13 mei om er samen met De Haan, Oostende en Koksijde, die de voorbije jaren vanaf het Hemelvaartweekend strandredders post lieten vatten, aan te beginnen. In Zeebrugge staan nu voor het eerst ook redders zo vroeg in het seizoen.
“Blankenberge en Knokke-Heist verkozen om te wachten op de andere kustgemeenten om geen volkstoeloop naar hun stranden te creëren”, vertelt An Beun, secretaris van de intercommunale kustreddingsdienst IKWV. “We hadden alle badplaatsen gevraagd om op dezelfde dag te starten, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Voor sommigen is het nog te vroeg om personeel te vinden. Zij zetten hun eerste redders in rond halfweg juni.”
1.400 redders
De zomer van 2020 zal voor de redders geboekstaafd blijven als een van de moeilijkste ooit: door de coronamaatregelen en reisbeperkingen trokken de Belgen massaal naar het strand. Al die beperkingen zorgden er bovendien wel eens voor dat de gemoederen hoog opliepen. Zal het dit jaar weer zo’n drukke zomer worden?
“Goh, dat is moeilijk in de schatten”, zegt An Beun. “Vorig jaar wisten we al op voorhand dat het superdruk zou zijn door de reisbeperkingen. Nu denk ik dat de maatregelen wat zullen afzwakken en dat er toch heel wat mensen voor een reis naar het buitenland zullen kiezen. Toch zal ook een grote groep liever nog even de kat uit de boom kijken en kiezen voor een verblijf aan de kust. Sommige mensen zijn toch nog wat bang.”
Zo’n 1.400 redders staan de hele zomer paraat langs de hele kustlijn. De coronamaatregelen zullen wellicht niet veel veranderen in vergelijking met vorig jaar. “We zullen hoogstwaarschijnlijk hetzelfde protocol hanteren. Eerlijk gezegd hadden we gehoopt dat onze redders al gevaccineerd zouden zijn. We hadden hier ook contact voor met de overheid, toen er nog sprake was van een lijst met essentiële beroepen. Zij hadden er wel oor naar, maar uiteindelijk werd beslist om geen lijst te gebruiken. Jammer. Onze redders zijn jonge gasten, dus het zal nog een tijdje duren voor zij aan bod komen voor een vaccin. We deden een oproep bij de gemeenten: als zij nog plekjes hebben op de reservelijst, denk dan eens aan de redders. Nu, ik ben realistisch. De kans dat ze vroeger geprikt zullen worden, is klein.”
“We hadden gehoopt dat redders al gevaccineerd zouden zijn”
En dat betekent dus dezelfde beschermingsmaterialen als vorig jaar: “Klopt. Mondmaskers, handschoenen, ballonnen in plaats van de mond-op-mondbeademing. Hoe vaak we dat vorig jaar hebben moeten doen? Gelukkig is dat heel uitzonderlijk. De keren dat we effectief hebben moeten reanimeren, zijn op één hand te tellen.”
Nieuwe lichting
Corona zorgde er ook voor dat het niet gemakkelijk was om de redders klaar te stomen. “Nee, dat was zeker niet zoals andere jaren”, zegt An Beun. “We hebben echt het onderste uit de kan moeten halen om de nieuwe lichting op tijd klaar te stomen. Nu zijn de laatste praktische examens bezig voor het komende zomerseizoen. Vorig jaar moest het ook snel gebeuren. Maar we mogen niet klagen. We vinden nog altijd voldoende redders, jongeren blijven geïnteresseerd in de job”, lacht ze.
Vorig jaar kreeg het IKWV een flinke subsidie om de aankoop van de beschermingsmaterialen te bekostigen. “Vorig jaar kregen we via minister Demir een subsidie om covid-materiaal aan te kopen. Zo kregen we 250.000 euro extra. Ook dit jaar krijgen we een subsidie voor materiaal en bijkomende opleidingen. Wat er over is, kunnen we gebruiken om structureel te investeren. Bovendien heeft men beloofd werk te maken van een structurele ondersteuning. We kunnen dus niet klagen. Ook de provincie ondersteunt onze werking.”
An kijkt alvast uit naar de zomer. “Het enige voordeel aan corona? In 13 jaar is het de eerste keer dat ik geen vragen kreeg of er redders zouden staan in de paasvakantie.”
(Gillian Lowyck)
Waar staan de redders en wanneer? Een overzicht
De Panne : 1 zwemzone op 12 juni, 4 zones op 1 juli.
Koksijde : 3 zones op 13 mei, 5 zones op 1 juli.
Nieuwpoort: 1 zone op 15 juni, 4 zones op 1 juli.
Middelkerke : 2 zones op 15 juni, 12 zones op 1 juli.
Oostende : 3 zones op 13 mei, 10 zones op 1 juli.
Bredene : 1 zone op 15 juni, 2 zones op 19 juni, 3 zones op 1 juli.
De Haan: 2 zones op 13 mei, 9 zones op 1 juli
Blankenberge : 6 zones op 13 mei, 1 zone op 1 juli.
Zeebrugge : enige zone op 13 mei.
Knokke-Heist : 3 zones op 13 mei, 2 zones op 15 juni, 6 zones op 1 juli.
Meer info op www.ikwv.be .
Redders Oostende: “Onze job is veel meer dan mensen redden uit zee”
In Oostende worden vanaf het Hemelvaartweekend drie reddersposten bemand: het Strandplein in Mariakerke, De Drie Gapers en de Kemmelbergstraat.
14 strandredders zullen de drie reddingsposten tijdens het Hemelvaartweekend, het Pinksterweekend en de daarop volgende weekends bemannen of bevrouwen. Vanaf 12 juni zijn ze er elke dag aanwezig. Op 1 juli openen de resterende posten. “In totaal putten we uit een vijver van 210 redders om per dag 54 redders op te stellen op 13 reddersposten en acht EHBO-posten”, vertelt hoofdredder Jonathan Devos. “Er zijn geen reddersposten bijgekomen, maar ter hoogte van de nieuwe strandbar aan de Westelijke Strekdam komt er een extra EHBO-post.”
In Oostende wordt er niet al te veel drukte verwacht tijdens het Hemelvaartweekend. “De drukte op het strand hangt vooral af van het weer”, vervolgt Jonathan. “De grote massa komt naar het strand bij mooi weer. Maar we zijn veel meer dan strandredders die mensen in nood uit zee redden. We zijn het aanspreekpunt op het strand voor de strandgangers en helpen mee zoeken naar verloren gelopen kinderen. Sinds vorig jaar kunnen we rekenen op de strandpolitie. Samen bemannen we de hoofdpost – die dit jaar trouwens veel groter wordt – ter hoogte van het Kursaal. Dat zorgt voor een makkelijkere samenwerking met de ordediensten bij problemen. We kijken opnieuw uit naar die samenwerking en hopen op een zomer zonder al te veel problemen. Hoe minder tussenkomsten, hoe geslaagder de zomer.” (JRO)
Nog geen redders in De Panne en Nieuwpoort, posten in Koksijde wel bemand
Aan de Westkust staan er tijdens het Hemelvaartweekend nog geen redders in Nieuwpoort en De Panne, maar wel in Koksijde. “Wij schakelen jobstudenten in, maar die zijn in mei nog aan het studeren”, legt de Nieuwpoortse communciatiemedewerker Tom Bellefroid uit. “Op 15 juni openen we één redderspost, de andere vier volgen op 1 juli.”
In De Panne opent de eerste reddingspost, met ook EHBO, op 12 juni en die blijft open tot en met 19 september. “Dat is langer dan andere jaren”, weet sportfunctionaris Marleen Decordier. “Van 1 juli tot 31 augustus zijn ook de andere posten open. In die periode is de watertemperatuur goed opgewarmd en kunnen pootjesbaders en zwemmers optimaal genieten van het water.”
In Koksijde zijn ze wel gestart op 13 mei. “Een bewuste keuze wegens de verhoogde drukte op onze stranden door de coronapandemie”, zegt Korneel Boeve, diensthoofd Strand en Zwembaden. “Onze drie hoofdposten in Sint-Idesbald, Koksijde-Centrum en Oostduinkerke-Centrum zijn vanaf nu bemand tijdens de weekends en van 1 juli tot 31 augustus. Dan zijn alle posten bemand.” (MVO)
Primeur voor Zeebrugs strand
Sinds Hemelvaart staan in Zeebrugge vijf redders tijdens de weekends in voor bewaking in een beperkte, 100 meter brede badzone, tussen 11 en 17 uur. Hoofdredder Dirk Ramandt moet geen beroep doen op jobstudenten, hij beschikt over een ervaren ploeg.
Het is de eerste keer dat Brugge het badseizoen vervroegt en al in mei redders inzet. “Dat kost ons 10.000 euro extra. Maar dat deert mij niet. Om zoveel mogelijk mensen op een veilige manier aan sport te laten doen, zet ik graag mijn volledig budget in”, zegt sportschepen Franky Demon.
Het echte badseizoen begint pas op 12 juni. Van dan af staan er acht redders paraat om een 700 meter badzone – net als vorig coronajaar 200 meter breder dan gebruikelijk – dagelijks van 10.30 tot 18.30 uur te bewaken. “In juli en augustus wordt het aantal redders uitgebreid tot 21 personen”, aldus Dirk Ramandt.
Franky Demon stuurt volgende week een brief naar de Vlaamse overheid, met de vraag om de kitezone in Zeebrugge uit te breiden, richting Blankenberge: “Dan beschikt Zeebrugge over de grootste kitezone van de Oostkust.”
Is Zeebrugge voorbereid op een toevloed aan badgasten? “Er zijn voldoende vuilnisbakken en de twee toiletheren in het Badengebouw zijn paraat. Vorig jaar was er geen nood aan extra toiletcontainers, we kregen de blauwe vlag van proper strand”, aldus Dirk Ramandt. (SVK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier