Rechter beveelt internering voor man die operazangeres stalkt

© iStock
Redactie KW

De rechter in Brugge heeft de internering bevolen van een 48-jarige man uit Oudenburg die een Antwerpse operazangeres stalkte met mails en sms’jes. Psychiatrisch onderzoek wees uit dat de man aan een ernstige geestesstoornis lijdt.

In oktober 2018 zag K.V. een Antwerpse operazangeres aan het werk tijdens een straatconcert in Brussel. Hij nam enkele foto’s van de vrouw en vroeg haar kaartje om de beelden door te kunnen mailen. De man begon haar vervolgens onophoudelijk e-mails te sturen. “Aanvankelijk waren het vriendelijke berichten waarin hij zijn bewondering voor haar zangtalent uitsprak”, stelde de procureur tijdens het proces. “Maar toen hij aanstuurde op een amoureuze relatie wees ze hem af en vroeg ze om haar met rust te laten.”

K.V. wou van geen ophouden weten en nam in zijn e-mails steeds meer een dreigende toon aan. “De teneur was bij momenten hallucinant”, vervolgde de procureur. “Hij belde de vrouw ook en stuurde haar sms’en. Zelfs toen zij klacht indiende, hield hij niet op. Deze man leeft in een waanwereld en heeft psychiatrische begeleiding nodig.”

De procureur stelde probatievoorwaarden voor en de verdediging kon zich daarin vinden. “Mijn cliënt is al sinds 2004 in behandeling voor manisch-depressiviteit”, stelde zijn advocaat. “Hierdoor kon hij de gevolgen van zijn daden niet inschatten.”

Volgens K.V. berust alles op een verkeerde interpretatie. “Ik zweer dat ik haar met rust zal laten”, stelde hij. De rechter beval evenwel een psychiatrisch onderzoek en daaruit bleek dat K.V. aan een ernstige geestesstoornis lijdt en dus niet verantwoordelijk kan gesteld worden voor z’n daden. Bijgevolg beval de rechter de internering. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier