Psychiatrisch centrum Sint-Amandus Beernem blijft gespaard van coronavirus

Patrick Penders. © (foto Davy Coghe)
Redactie KW

Vrijdag 13 maart, een dag die Patrick Penders zich nog lang zal herinneren. Hij riep toen voor het eerst een nieuw opgerichte crisiscel samen om het Psychiatrisch Centrum uit Beernem voor coronabesmettingen te vrijwaren. De algemeen directeur van PC Sint-Amandus kan terugkijken op een succesvolle aanpak in crisistijden. Zijn ziekenhuis werd vrijwel niet getroffen door het virus.

Sinds de oprichting van die crisiscel is Sint-Amandus in lockdown, nog eerder dan die in de volledige maatschappij. Algemeen directeur Patrick Penders was twee maanden geleden al bezig met het creëren van de zogenaamde bubbels.

Elke patiënt van het psychiatrisch ziekenhuis en elke bewoner van het psychiatrisch verzorgingstehuis blijft sindsdien in de afdeling waar hij/zij toen zat. Net als hen deelden we ook al ons personeel op in verschillende bubbels. Geen enkele vorm van interferentie is mogelijk”, aldus Patrick Penders.

Waakzaamheid

Opmerkelijk is dat zowel opnames als behandelingen blijven doorgaan. Waakzaamheid is belangrijker dan ooit. “Iedereen die binnenkomt voor een nieuwe opname, blijft minstens zeven dagen in quarantaine. Bovendien worden ze getest en mogen ze pas de quarantaine verlaten wanneer al het gevaar is geweken. Na een week mogen ze dan naar de afdeling.”

Die aanpak resulteert in Sint-Amandus in goede coronacijfers. “De enige sporen van corona in ons ziekenhuis waren te vinden bij een handvol patiënten die werden opgenomen. Door contact met de rest van het ziekenhuis te vermijden, stelden we alle andere mensen veilig“, reageert directeur Penders.

“Iedereen die opgenomen wordt, vliegt in quarantaine en wordt getest”

Maar hoe is de sfeer in zo’n centrum in coronatijden? Gebrek aan bezoek en perspectief zorgen volgens de algemene directeur nu en dan voor emoties. Hij zet dan ook extra in op duidelijke en snelle communicatie. “Onze crisiscel kwam van in het begin dagelijks samen en brengt iedereen op de hoogte aan de hand van brieven en digitale communicatie. Bovendien bestaat ons centrum uit verschillende paviljoenen die elk over een tuin beschikken. De mensen mogen er in groepjes en op afstand van elkaar wandelen, wat voor hen natuurlijk aangenaam is”, vertelt Patrick Penders.

Lekker extraatje

Voor het gebrek aan bezoek bedacht de crisiscel al snel een oplossing. Iedereen in het psychiatrisch centrum mag sinds het begin van de crisis gratis en zo veel als gewild bellen met familie en vrienden. “Niet iedereen heeft de financiële mogelijkheden om te beschikken over een eigen gsm, waardoor we dat zelf willen aanbieden. Bovendien kreeg onze keuken extra budget. Iedereen weet namelijk wat een goede en lekkere maaltijd met een mens doet, een extraatje dat deugd doet in deze periode.”

creatieve therapie

Om de behandeling van patiënten van de dagkliniek verder te zetten, zocht het personeel van Sint-Amandus naar creatieve oplossingen. Geregelde therapiesessies zijn nu uit den boze, het zorgpersoneel schakelde dus over naar videoconferenties om de continuïteit van de behandeling te verzekeren. Een oplossing die zich volgens Penders in de toekomst verder zal bewijzen. “Dit soort behandelingen zal in de toekomst zijn nut verder bewijzen. Ze vervangen geen therapieën, maar kunnen wel complementair zijn.”

Verder besluit directeur Penders met een dankwoord aan zijn medewerkers. “Dankzij hun harde werk kunnen we ons ziekenhuis verder laten draaien op een veilige manier, zonder besmettingen. Hier spreekt dus een trotse en tevreden algemene directeur.” (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier