PrintbaAr opent de deuren in Lichtervelde

Niek Devos opent met PRINTBAaR in het eerste weekend van februari de deuren. ( © foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Niek Devos (46) specialiseert zich al enkele jaren in het zeefdrukken. De opvoeder in Sint-Idesbald baat in bijberoep Zeefdrukatelier Devos en Zonen uit. Sinds kort vond hij hiervoor onderdak in het voormalige café ‘t 13de Gebod in de Astridlaan. Vanaf 1 februari pakt Niek uit met een nieuw concept: PRINTBAaR, waarbij hij onder meer workshops zeefdrukken aanbiedt.

De locatie, die in het verleden voornamelijk dienst deed als café, krijgt nu een andere invulling: een creatieve ruimte. Vanaf 1 februari opent Niek Devos er PRINTBAaR (al kan het ook als printbaAr geschreven worden), een vernieuwend concept waarin workshops en zeefdrukinitiaties gegeven worden. Het atelier is toegankelijk voor mensen die iets met hun handen willen doen en van het zeefdrukken willen proeven, zelfstandig of onder begeleiding. Niek wil er een interactieve ruimte van maken, waar ook iets kan gedronken worden.

“Tijdens mijn workshops werk ik in gradaties en intensiteitsniveaus. Als er bijvoorbeeld een jeugdbeweging langskomt, zet ik alles klaar, leg ik het proces uit en iedereen mag een t-shirt bedrukken met een ontwerp dat ze vooraf doorgestuurd hebben.”

Uniek procedé

Wat maakt dit procedé uniek? “Het is iets dat aan het uitsterven is. De industrie heeft niet altijd meer de tijd om heel het proces traag te doorlopen. Het is relatief arbeidsintensief. Met een zeefdrukrakel geef je kracht en duw je de inkt in de stof. Computergestuurd bekom je die kwaliteit moeilijker. Je hebt ook de combinatie tussen het ambachtelijke en het artistieke. Eens je bezig bent, kan je spelen met je kleuren, positie… Je kan een mooie overgang bekomen tussen twee kleuren door daarmee te spelen.”

Het lijkt een moeilijk proces, maar Niek verzekert dat je er vlot mee weg zal zijn. “Eens alles klaar staat, is het zeer simpel”, vertelt Niek, die merkt dat het concept van PRINTBAaR al leeft in de gemeente. “Heel wat mensen hebben al geïnformeerd. Veel werk krijg ik door met muziek bezig te zijn en zelf bij Mindstab gespeeld te hebben. Vooral T-shirts en truien, maar ook posters en ander papierwerk… tot vinylplaten.”

Vanwaar dan het idee voor het zeefdrukken? “Toen mijn zoontje geboren werd, wilde ik de geboortekaartjes zelf drukken. Ik hing een grote graffitidoek aan de muur, spoot er zijn naam op en sneed het doek in kaartjes en heb daarover gezeefdrukt. Dat was het kaartje voor Warre. Vervolgens begin je daar dan over op te zoeken. Bijna al mijn materiaal is tweedehands of gerecycleerd. We gaan ook zo ecologisch mogelijk te werk.”

Openingsweekend

In het weekend van vrijdag 1 tot zondag 3 februari opent PRINTBAaR de deuren. Vrijdag is er een receptie en zaterdag en zondag is er live zeefdruk. Tijdens het openingsweekend zijn er cadeaubonnen verkrijgbaar. Wie tijdens het openingsweekend inschrijft voor een workshop, krijgt korting. Tot slot kan iedereen ook gratis zelf een totebag bedrukken – laten bedrukken kost vijf euro – waardoor iedereen aangespoord wordt om het zelf te proberen. Het atelier is op donderdag- en zaterdagavond open of op afspraak. “Maandelijks wil ik een tot twee workshops met groepen geven.”

Voor meer informatie over workshops en initiaties kan je terecht bij zeefdrukdevos@telenet.be en op de Facebookpagina van PRINTBAaR.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier