Primeur: WK barbecue komt naar het centrum van Torhout

De zeven heren van het barbecueteam De Fielesoofen met v.l.n.r. Hans Neels, Steven Declerck, Benny Vandamme, Rudy Jaques, Eric Dewulf, Patrick Vanrietvelde en Steven Jonckheere. Volgend jaar in september organiseren ze samen met het stadsbestuur het WK barbecue. © foto JS
Johan Sabbe

De World Barbecue Association WBQA, met als voorzitter Patrick O’Sullivan uit Ierland, heeft het wereldkampioenschap barbecue 2020 toegewezen aan het barbecueteam De Fielesoofen, dat sinds eind vorig jaar voorzitter van de Belgian Barbecue Association BBQA is. Dat betekent dat de zevenkoppige ploeg van voorzitter Rudy Jaques volgend jaar op zondag 13 september in de eigen stad met het WK mag uitpakken. Samen met het stadsbestuur, dat evenwaardig deel uitmaakt van de organisatie. “Een wereldkampioenschap in Torhout? Dat is ongezien”, glundert Rudy.

In de laatste rechte lijn voor de toewijzing van het WK ging het tussen Oostenrijk en België, maar uiteindelijk koos de WBQA voor de ervaring van De Fielesoofen. Die hebben in 2008 en 2009 in Torhout al het Belgisch kampioenschap barbecue georganiseerd en in 2012 zelfs het Europees kampioenschap. Telkens met groot succes. De evenementen verliepen rimpelloos. Recent nog bewees het team het organiseren niet verleerd te zijn, want tijdens de Batjes van half juni werd in het stadspark een tweedaags barbecuefestival georganiseerd om vingers en duimen van af te likken.

De Fielesoofen worden belichaamd door zeven heren, de ene al wat steviger gebouwd dan de andere: Rudy Jaques, Hans Neels, Steven Declerck, Benny Vandamme, Eric Dewulf, Patrick Vanrietvelde en Steven Jonckheere. Het team werd vijftien jaar geleden opgericht en de peetvader is nog altijd dezelfde: Daniël Goegebeur. Die maakt weliswaar geen deel uit van de groep, maar wordt als barbecuemaster gerespecteerd.

“Hij stak destijds het vuur aan de lont om Torhout als barbecuestad op de kaart te zetten”, zegt Rudy Jaques. “We zetten zijn werk nu voort. Veel straffer dan het WK naar Torhout halen, kunnen we niet doen.”

Drie dagen feest in Torhout

Het eigenlijke WK zal op zondag 13 september 2020 plaatshebben, maar ook op vrijdag 11 en zaterdag 12 september zal er heel wat te beleven vallen. “Uiteraard ligt het programma nog niet gedetailleerd vast, maar de grote lijnen staan al op papier”, vervolgt Rudy. “Op vrijdagavond willen we graag samen met het stadsbestuur voor een optreden zorgen, plus kinderanimatie. Op zaterdag volgt dan de voorstelling van de deelnemende ploegen en zullen de mensen van een droogje en een natje kunnen genieten. We voorzien ook diverse standen die met het barbecueën te maken hebben. Aan het WK mogen maximum 80 teams deelnemen uit alle hoeken van de wereld. Die kunnen van ver komen. Het valt moeilijk te voorspellen uit welke landen ze zullen afzakken, maar het kan best dat we ploegen uit pakweg Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en/of de Verenigde Staten mogen verwelkomen. En uiteraard uit alle windstreken van Europa. Van de jurering hoeven we ons weinig aan te trekken. Daar zorgt de WBQA voor. Doorgaans wordt er van de deelnemende teams verwacht dat ze vijf bereidingen serveren: met vis, met rund, met kip, met varkensvlees en een dessert. Al is het daarvoor nog wachten op de richtlijnen.”

Sowieso in het stadscentrum

Sowieso zal het WK in het stadscentrum plaatsvinden. Nochtans zullen op dat moment zo goed als zeker de werkzaamheden voor de stadskernvernieuwing volop aan de gang zijn. “We laten ons daar evenwel niet door afschrikken”, zegt burgemeester Kristof Audenaert. “Als je met een WK uitpakt, wat uitzonderlijk is, moet je dat in het centrum van je stad kunnen doen. Dat hebben we trouwens aan De Fielesoofen beloofd. Mochten de werkzaamheden toch al een deel van de Markt bereikt hebben, dan zullen we een aantal alternatieve locaties moeten zoeken in de richting van de Burg. Geen zorgen, we fiksen het wel.”

Rudy Jaques van het barbecueteam De Fielesoofen: uitkijken naar het WK in Torhout.
Rudy Jaques van het barbecueteam De Fielesoofen: uitkijken naar het WK in Torhout.© foto JS

“Sowieso streven we naar lollebolleleute, ons heilige woord”, lacht Rudy. “De bevolking mag gratis naar het WK komen kijken en van de gezellige sfeer genieten én proeven, ook letterlijk. We zijn van plan om tijdens dat weekend ons internationale barbecuelied verder te promoten. Ik heb er de Engelse tekst voor geschreven en stadsgenoot Frank Delarue, de frontman van Cash and The Million Dollar Quartet, heeft de muziek geschreven. De band heeft de song op cd gezet en we maken er binnenkort een videoclip bij. De cd is te koop in de Torhoutse platenzaak Topdisc op de Markt.”

Barbecueën verenigt mensen

Rudy heeft de draaiboeken van het BK en het EK in Torhout keurig bijgehouden. “Ze zijn de basis waarvan we voor de organisatie van het WK kunnen vertrekken”, zegt hij. “Bij zo’n evenement komt heel wat kijken. We kunnen het ons niet permitteren om half werk te doen. De komende maanden dienen we sponsors te zoeken om alles betaalbaar te houden. Gelukkig staan we er niet alleen voor. Zonder het stadsbestuur als partner zouden wij dit niet aangedurfd hebben. Burgemeester Audenaert heeft ons trouwens zelf aangespoord om alle mogelijke moeite te doen om het WK binnen te halen. We hebben nog even getwijfeld omdat we weten wat we onszelf aandoen, maar we hebben al bij al niet veel tijd nodig gehad om ons te laten overtuigen. We doen zoiets nu eenmaal gráág. En eerlijk: we organiseren dit vooral om er de inwoners uit Torhout en omgeving van te laten genieten. Barbecueën brengt mensen samen, daar valt niet aan te twijfelen.”

Zelf aan het WK deelgenomen

De Fielesoofen hebben zelf al aan het WK barbecue deelgenomen. Zo bijvoorbeeld in 2006 in de Poolse stad Wroclaw. Daar werd het team knap vijfde op 34 ploegen. Coach Daniël Goegebeur werd er uitgeroepen tot Grill Master of the World, een titel die hem meermaals toegekend werd.

“Deelnemen is natuurlijk totaal anders dan zelf organiseren”, beseft Rudy. “Maar we voelen ons niet te min om de handen uit de mouwen te steken, dus loopt het wel los. Ik ben ervan overtuigd dat we op heel wat vrijwilligers zullen kunnen rekenen om alles in goede banen te helpen leiden. We zullen ook een aantal BV’s uitnodigen om ons evenement extra uitstraling te geven. Wie dat wordt, weten we nu natuurlijk nog niet. Dat valt nog even af te wachten.”

“We zijn heel blij met het enthousiasme en de werkkracht van De Fielesoofen”, pookt burgemeester Audenaert het vuur nog wat aan. “Een WK naar onze stad brengen: weinigen kunnen dat. Een dikke bravo!”