Primeur voor Knokke-Heist: ondergrondse afvalcontainers met elektronische betaalzuil

© MM
Redactie KW

Knokke-Heist krijgt een Europese primeur in de vorm van een ondergrondse afvalcontainer met een elektronische betaalterminal. “Op deze manier kan je 7 dagen op 7 je restafval kwijt”, zegt Luc Vanvooren, algemeen manager van Alphatronics, het bedrijf dat voor de toegangscontrole heeft gezorgd.

Het systeem werd ontwikkeld door het autonoom gemeentelijk stadsontwikkelingsbedrijf van Knokke-Heist (AGSO) en producent Sulo. De eerste elektronische betaalzuil werd geplaatst in de Bronlaan. Deze locatie wordt gezien als een drive-out waar je na een vakantieverblijf je afval op een correcte manier kan verwerken zonder rekening te moeten houden met de eerstvolgende ophaalronde.

Zonnepanelen

Dat laatste is meteen het grote voordeel van de ondergrondse restafvalcontainers met betaalzuil. De containers worden aangestuurd op zonnepanelen, al zullen er ook locaties zijn waar ze op het elektriciteitsnet aangesloten zijn.

De betaalzuil is voorzien van een opening voor muntjes – ook die blijven een betaaloptie – en een kaartlezer, naast een helder scherm. Na het betalen gaat de klep van de container open.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier