Prijzen voor nieuw zwembad aan Drogenbrood bekend

Gilles Coene, Gijs Degrande, Stefan Pilserdorfer, Bart Vandermoere (in de rolstoel), Lien De Wispelaere, Branco Francois en Lode Vanneste tijdens hun actie voor andere tarieven aan het nieuwe zwembad. © AVH
Redactie KW

Op de gemeenteraad debatteerden meerderheid en oppositie over de prijzen van het nieuwe zwembad aan Drogenbrood. Het lokaal bestuur stelde een volwassenentarief van 3,5 euro voor inwoners van Beernem voor. Anderen betalen 5,5 euro. De oppositie had graag andere tarieven gezien voor jongeren en senioren, maar daar ging het gemeentebestuur niet in mee. Kinderen tot en met drie jaar zullen wel gratis kunnen zwemmen.

“Voor deze prijzen deden we een vergelijkend onderzoek met gelijkaardige zwembaden uit de buurt”, vertelt schepen van Sport Patricia Waerniers. “Het is echter onmogelijk om de kosten van een zwembad te dekken aan de hand van ticketprijzen, zeker als je die democratisch wil houden.” De schepen wil veel verschillende tarieven graag vermijden. “We zullen werken met een onbemande verkoopkiosk. Door met een eenvoudige prijs te werken, vermijden we dat het kopen van een ticket voor de gebruiker ingewikkeld wordt. Zo maken we zwemmen laagdrempelig.” Anderzijds geeft de gemeente senioren kansen door hen een gratis uurtje zwemmen per week aan te bieden. “We zoeken nu ook uit hoe we dat voor jongeren kunnen doen. Zo bundelen we het zwemgebruik van bepaalde doelgroepen ook op hetzelfde moment.”

Oppositie niet akkoord

Oppositiepartij N-VA is het niet eens met die denkwijze. Zij vragen een extra ticket voor specifieke doelgroepen. Raadslid Lode Vanneste stelde een prijs voor van 2 euro voor Beernemse kinderen en 3,5 euro voor kinderen uit een andere gemeente. “Vanaf vier jaar betalen zij de volle pot, maar heel veel kinderen leren net tijdens de lagere school veilig zwemmen.” Het voorstel kon niet op bijval van de meerderheidspartijen rekenen. “Ook gezinskaarten of abonnementen blijken niet mogelijk. Jammer, maar we gaan ervan uit dat er in de toekomst een grondige evaluatie zal gebeuren over de tarieven en dat bijsturing mogelijk is”, zei Vanneste. (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier