Potluck-picknick laat je gratis proeven van andere culturen

De gezellige Potluck-picknick heeft opnieuw in het stadspark plaats. © JS
Johan Sabbe

Op kermiszondag 18 augustus organiseert de plaatselijke afdeling van Hart boven Hard haar vijfde interculturele Potluck-picknick. Er mag gratis aangezeten worden. Een potluck is een gezamenlijke maaltijd waarbij iedere deelnemer een eigen gerechtje meebrengt en het deelt met de andere aanwezigen.

De picknick heeft plaats van 12 tot 16 uur in het stadspark achter het stadskantoor aan de Aartrijkestraat. Vooraf inschrijven is niet nodig. Jan en alleman mag zomaar langslopen. Sowieso streeft Hart boven Hard naar een mix van verschillende culturen. Tussendoor kan er een partijtje Kubb gespeeld worden.

Laagdrempelig project

Gemeenteraadslid Sien Lagae is een van de dragende krachten van Hart boven Hard. “In 2019 waren we op zoek naar nieuwe, verbindende activiteiten”, zegt ze. “We organiseerden al jarenlang succesvolle interculturele kookmiddagen en slaagden erin om op die manier een heel divers publiek bijeen te brengen: mensen die anders niet met elkaar in contact zouden komen. Die kooksessies waren echter erg arbeidsintensief en dus gingen we op zoek naar een alternatief.”

“Ik zag op de sociale media een filmpje passeren over een potluck en kwam op het idee om zoiets op poten te zetten onder de vorm van een picknick in het stadspark. Ons bestuur en de vrijwilligers waren meteen enthousiast en nu zijn we al aan de vijfde keer toe. Enkel in het coronajaar hebben we een editie moeten overslaan en vervangen door een wandeling. Het doel van de Potluck-picknick is mensen verenigen en verbinden, jong en oud, gevestigde Torhoutenaar en inwijkeling.”

“De organisatie is vrij eenvoudig. Met Hart boven Hard huren we bij de stedelijke uitleendienst tafels en stoelen en zorgen voor de drank. Al de rest komt van de aanwezigen zelf. Zo kunnen we het laagdrempelig houden. Inschrijven is niet nodig en deelnemen gratis. Je hoeft enkel iets lekkers mee te brengen om te delen. De meesten gaan trouwens met meer eten weer naar huis dan wat ze meebrachten, want de restjes verdelen we onder elkaar.”

Op een ideale locatie

“Op onze Potluck-picknick ontvangen we mensen van divers pluimage voor een gemoedelijke middag. Het initiatief is ook een kans voor zij die het financieel moeilijk hebben om goedkoop feest te vieren in de kermisweek. Het stadspark is als locatie ideaal: midden in de stad, in het groen en met de mogelijkheid om eventueel te schuilen onder de luifel van het stadskantoor. Plus: de kinderen kunnen terecht op het speelplein en het skatepark.” (JS)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier