Populaire Brugse jongerenkroeg Ma Rica Rokk is failliet

Na de lockdown ging de Ma Rica Rokk niet meer open. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Ondernemingsrechtbank heeft de Ma Rica Rokk, een populaire jongerenkroeg op ‘t Zand in Brugge, failliet verklaard. De zaakvoerders Samy Boufaden en Arno Capelle hebben zelf de handdoek in de ring gegooid.

Het vonnis van de Brugse Ondernemingsrechtbank dateert van 31 juli, maar werd nu pas gepubliceerd. De advocaten Nico Maes en Pieter-Jan Delodder zijn als curatoren aangesteld. Zij moeten proberen de schuldeisers te vergoeden met de resterende activa. Veel kunnen de curatoren nog niet kwijt over dit faillissement. “De schuldenberg is redelijk groot, we gaan op zoek naar een overnemer voor deze horecazaak.”

Geen verrassing

Binnen Brugse horecakringen is het faillissement geen echte verrassing. Na de lockdown ging de Ma Rica Rokk in juni niet meer open, wat de geruchten over financiële problemen voedde. Er was naar verluidt al sprake van huurachterstand. Of het faillissement te wijten is aan de coronacrisis, wist mr. Nico Maes niet te melden: “Het is voorbarig om dat nu al te zeggen. Feit is dat de twee zaakvoerders zelf gevraagd hebben om de bvba failliet te verklaren. Het gaat om een faillissement op aangifte.”

Over de precieze reden van het faillissement wil medezaakvoerder Samy Boufaden voorlopig niks kwijt. “Corona heeft ook meegespeeld, maar er zijn nog andere redenen”, zegt hij. Feit is dat Ma Rica Rokk dringend moest investeren in nieuw meubilair binnen en buiten. In horecamiddens vernemen wij dat dat dit spijtig faillissement had vermeden kunnen worden.

Naar wij hoorden was er een financieel dispuut tussen enerzijds de zaakvoerders Samy Boufaden en Arno Capelle en anderzijds hoofdaandeelhouder Jochen Schuermans over het te voeren beleid. Laatstgenoemde nam in november 2015 de Ma Rica Rokk over van Frederik Philibert en Francis Vandendorpe. Jochen Schuermans is tevens mede-aandeelhouder van Studio Hall in Sint-Kruis.

Tweede faillissement

Het is al de tweede keer dat de Ma Rica Rokk failliet gaat. Op 13 december 1985 startte Francis Vandendorpe deze jongerenkroeg op, hij baatte zelf het populaire café op ‘t Zand uit tot in 1999. Toen nam de Brugse horecapaus Filip Tijssens de zaak over, maar die ging in 2007 failliet. Van 2007 tot 2015 stond Francis Vandendorpe opnieuw aan het roer, samen met Frederik Philibert. Wie neemt deze kroeg over in coronatijd?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier