Poperings glasbedrijf riskeert zware geldboete na dodelijke val Sandrino (41)

Redactie KW

Het Poperingse glasbedrijf Haubourdin riskeert in de Brugse strafrechtbank een geldboete van 36.000 euro voor de fatale valpartij van een arbeider. Sandrino Deroo (41) uit Poperinge kwam drie jaar geleden om het leven toen hij tijdens werkzaamheden van een balkon viel en acht meter naar beneden stortte.

Op 25 april 2016 was Sandrino Deroo (41) in de Ieperstraat in Poperinge samen met een collega aan de slag op de werf van een residentie in opbouw. Ze kwamen in opdracht van hun werkgever Haubourdin het glas plaatsen in de ramen van de veertien appartementen. Maar toen ze op het balkon van het appartement op de derde verdieping het glas aannamen, dat met een kraan ophoog werd gehesen, liep het fout.

De collega van Sandrino ging even naar binnen om iets te halen en liet het glas rusten op het balkon. Het volgende moment begon het venster te kantelen, wellicht door een hevige windstoot. Sandrino kon het gevaarte niet houden, verloor zijn evenwicht en viel. De Poperingenaar kon zich nog even vastklampen aan de balkonrand, maar het volgende moment stortte hij acht meter naar beneden. Voor de ogen van zijn collega’s kwam hij met een smak terecht op de stoep. Alle hulp kwam te laat.

Geen veiligheidsbeleid

De inspectie kwam ter plaatse en stelde diverse inbreuken op de welzijnswet vast. Die brachten glashandel Haubourdin woensdag voor de Brugse strafrechtbank, waar de arbeidsauditeur een geldboete van 36.000 euro vorderde. “De werknemers van dit bedrijf waren niet op de hoogte van de veiligheidsvoorschriften“, stelde hij. “Uit verhoren van collega’s van het slachtoffer bleek dat dit bedrijf geen veiligheidsbeleid had. Geen apentoeren uithalen was de enige raad die ze kregen.”

Volgens de auditeur werd de balustrade van het balkon waarop Sandrino stond te werken bewust weggenomen om het materiaal gemakkelijker boven te krijgen. De advocaat van het glasbedrijf betwistte de inbreuken niet. “Schriftelijke instructies waren er inderdaad niet”, stelde meester Kenny Decruyenaere. “Maar de zaakvoerder ging wel telkens ter plaatse op de werven om mondelinge instructies te geven. Sinds het ongeval werden wel maatregelen getroffen om de veiligheid van de werknemers te verbeteren.” Decruyenaere vroeg de gunst van de strafopschorting voor het bedrijf, maar de arbeidsauditeur vond dit een brug te ver.

De weduwe van Sandrino en zijn 19-jarige dochter eisen als burgerlijke partij elk een schadevergoeding van 15.000 euro. “Zij willen gerechtigheid”, stelde hun advocaat. De uitspraak volgt op 15 mei.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier