Pittem: “Dat streepje muziek kan ik niet missen”
Luc Dewitte is heel muzikaal aangelegd en zijn passie voor muziek beoefent hij in verschillende muziekverenigingen. Hij geniet van de maat van de muziek, is dirigent en speelt bastuba.
“Ik was compleet overdonderd toen ik hoorde dat ik verkozen werd tot de Krak van mijn gemeente”, vertelt Luc. “Ik heb dan ook geen flauw idee wie er allemaal op mij gestemd heeft. Het is wel zo dat ik actief bezig ben binnen verschillende muziekverenigingen en blijkbaar vinden mijn muziekcollega’s mij een echte muziekkrak. Toch ben ik van mening dat iedereen die zich ergens voor een vereniging inzet een krak waard is. Het vrijwillig meehelpen binnen een vereniging vraagt veel tijd en energie. We mogen dankbaar zijn dat er mensen zijn die zich inzetten binnen een organisatie. Ik zet dagelijks mijn beste beentje voor en nu heb ik wel een gevoel van waardering, waardering voor mijn werk. De vriendschap neem ik er graag bij.”
“Ik kom uit een muzikale familie. Toen ik acht jaar oud was, werd ik muzikant. Ik begon mijn hobby uit te oefenen hier in Pittem. Muziek lag mij nauw aan het hart. Op mijn 32ste volgde ik muziekonderwijs in Roeselare. Ik leerde het instrument bastuba spelen door leerkracht Johan Schotte die intussen overleden is. Toen ik 49 was, laste ik een muzikale stop in. Dat duurde slechts één jaar. De toenmalige dirigent José Bouckaert bij de Koninklijke Fanfare Eendracht & Kunstijver in Pittem werd vervangen en zo werd ik dirigent. Daarop volgde ik muziekschool in Tielt met muziektheorie, compositie en slagwerk. Momenteel ben ik dus dirigent bij de Koninklijke Fanfare Eendracht & Kunstijver en ik speel bastuba bij Jet Symphonic Band in Tielt, bij het Koninklijk Koor & Orkest Zanglust in Tielt, bij de Koninklijke Stadsharmonie in Roeselare en Kwintet Brassta.”
Pensioen
“Ik heb bijna de pensioenleeftijd bereikt en volgende jaar is het zover. Ik maak al volop plannen. Ik vervolledig mijn muzieklessen van slagwerk bij de muziekschool in Tielt. Als ik op rust ben, zal ik meer vrije tijd hebben en die tijd zal ik zinvol benutten. Muziek en mijn inzet bij de verenigingen blijft zeker aanwezig. Het streepje muziek in mijn leven kan ik simpelweg niet missen. Ik voel mij voor een stuk verantwoordelijk om mee te helpen waar nodig bij de muziekharmonieën. Mijn vrijwillig werk doe ik verder met heel veel plezier en dit met of zonder die kraktitel. Ik ga ook tijd vrij maken voor mijn kleinkinderen. Samen leuke dingen doen, zal mij voldoening geven. Ik hoop dat ik nog tijd over heb om wat meer te reizen met mijn vrouw. Samen de wereld nog wat meer leren kennen is toch wel leuk meegenomen.”
“Ik heb geen flauw idee wie er allemaal op mijn gestemd heeft voor die titel”
“Collega’s genieten van mijn blije gezicht”
“Een vereniging is voor jongeren en volwassenen een belangrijke vorm van vrijetijdsbesteding en ontspanning. Men krijgt de ruimte om samen iets te doen en daar moeten ze dan ook een goed gevoel bij hebben. Ze achten zich ook een stuk verantwoordelijk en voelen dankbaarheid. Deze vorm van ontspanning is binnen ons dagelijkse leven echt noodzakelijk.”
Werkdruk ligt hoog
“Vandaag de dag ligt de werkdruk hoog. Mensen worden er soms ziek van. De stress neemt de energie weg. Die mensen voelen zich uitgeput en verliezen de moed. Op maandagmorgen stap ik telkens goedgeluimd naar het werk. Mijn collega’s genieten van mijn blije gezicht. Onlangs vroeg er iemand hoe ik het doe om telkens zo opgewekt aan mijn nieuwe werkweek te beginnen. Dat komt door de ontspanning die ik heb. Bij mij is dat muziekspelen.”
Sociaal contact
“Een gezonde geest in een gezond lichaam is goud waard. Bij een vereniging heb je sociaal contact en je kan er een babbeltje slaan. Door de sociale media gaat het sociaal contact voor een stuk verloren. Het is dan ook broodnodig dat we blijven investeren in verenigingen zodat mensen verder hun meest geliefde hobby kunnen blijven uitoefenen.”
Mensen naar buiten krijgen
“Ik ben er mij van bewust dat het geen eenvoudige taak is om mensen op de been te brengen. Thuis voor de computer zitten om de sociale netwerken te bezoeken, is tegenwoordig heel populair. Probeer die groep maar eens naar buiten te krijgen… Het vraagt heel wat kracht. Maar toch ben ik ervan overtuigd dat een ontspannende omgeving wonderen kan doen met een mens.”
Bio Luc Dewitte
Privé
Luc Dewitte is 59 jaar en woont samen met zijn vrouw Marie-France Deman in de Molenakker in Egem. Zij hebben vier kinderen: Stijn, Steven, Tom en Wouter. De familie werd uitgebreid met zes kleinkinderen: Clémentine, Juliette, Milà, Marta, Milo en Finn.
Opleiding en Loopbaan
Luc werkt als instructeur bij OLV Ter Duinen in Zeebrugge en dit als beroepsopleiding voor vrachtwagenchauffeur, derde graad BSO. Hij is tevens coördinator van de afdeling vrachtwagenchauffeur.
Vrije tijd
De resterende vrije tijd gaat hij de muzikale toer op. Luc is dirigent en speelt bastuba.
Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak p>
De Kraks van 2017
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier