Pinksteren is Nationale Feestdag van Doomkerke: “Willen warme gemeenschap”

Arne Naessens, de nieuwe voorzitter van het feestcomité van Doomkerke. © RV
Redactie KW

Het feestcomité van Doomkerke heeft een nieuwe voorzitter. Arne Naessens uit de Brandstraat zal samen met collega’s Hanne Martens, Jennifer Van Der Linden en Stijn Cottenier voor een nieuwe dynamiek zorgen. Het eerste initiatief is de ‘Nationale Feestdag’ op 28 mei.

“Het feestcomité was jaren vrij inactief, wat heel spijtig was. In november kwam het na overleg tot een overname, een wedergeboorte vanaf nul”, zegt de nieuwe voorzitter. “Onze slogan is dan ook: Raakvlakken vergroten om de afstand te verkleinen. We willen meer sociale integratie en een warme cohesie in onze leefgemeenschap van 850 inwoners. Eind januari gingen we van start met een ogenschijnlijk gewaagd initiatief: een nieuwjaarsreceptie, waarvoor we 500 flyers gingen droppen in alle brievenbussen van Doomkerke. Een onverwacht hoge opkomst van ruim 230 aanwezigen was dé morele impuls die ons liet dromen.”

Geen défilé

“Toen hebben we meteen ons groot debuut aangekondigd: de Nationale Feestdag van Doomkerke in domein Disveld op 28 mei. We dachten eerst aan een defilé, maar die optie is on hold gezet. Eventueel voor later. We kozen voor Pinksteren in de hoop een traditie te bouwen op dat verlengd weekend. Handig voor ons werk en de opruiming op maandag. Er was wel her en der wat te doen hier, maar vrij fragmentarisch en beperkt qua doelgroep. We kiezen voor verruiming voor elke leeftijdsgroep. Bij de programmatie zochten we een kapstok en dat werd onze feestdag.”

“Met dit debuut slaan we een weg in die steil crescendo moet gaan naar 2026”

“We verkiezen een koning of koningin van Doomkerke via een QR-code en er komt een nationale vlag via een tekenwedstrijd in basisschool De Linde. De 20 beste inzendingen worden grondig bestudeerd. Dan herleiden we tot we een top 5 behouden. Die vlag zal dan in drie exemplaren worden gemaakt en krijgt een plaatsje in de school en het dorp. We hebben een nationaal gerecht uitgewerkt en ook een nationale loterij, via de naam en een nummer op drankkaarten. Via levend tafelvoetbal met teams van vijf spelers komt er een tornooi en de eindlaureaat is dan onze nationale ploeg voor een jaar. Voor de sportievelingen is er een wandelzoektocht over 5 kilometer waarbij de lokale bakker een duit in het zakje doet. Er komt ook nog grime, een coverband, straattheater, twee springkastelen en een ijskar. Kortom, alle componenten zoals die vroeger bestonden onder de vlag van een Vlaamse kermis.”

150-jarig bestaan

“We zijn dankbaar voor de subsidie vanuit de Koning Boudewijnstichting en enkele lokale sponsors. We willen mensen samenbrengen, samen feest vieren en zo de integratie in onze leefgemeenschap maximaal opkrikken. We hopen op stralend zomerweer, zoniet is een gereduceerd B-plan aan de orde in de zaal hier wat verderop. En ja, ik verklap het nu al: met dit debuut slaan we een weg in die steil crescendo moet gaan naar 2026. Dan bestaat Doomkerke 150 jaar en plannen we een programma om U tegen te zeggen.”

Info: 0472 682 582 of feestcomitedoomkerke@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier