Pieter-Jan Bonte jubileert met expo van schoolvriend Benjamin Pattin

Pieter-Jan Bonte (rechts) viert de vijfde verjaardag van BOLD Design met een expositie van Benjamin Pattin. © DRD
Redactie KW

BOLD Design is vijf jaar jong en dat viert antiekjager en professioneel nostalgicus Pieter-Jan Bonte met een expo van schoolvriend Benjamin Pattin uit Lauwe.

Zal u bewuster, lokaler en ecologischer winkelen met de harde lessen van covid-19 indachtig? Pieter-Jan Bonte van BOLD Design doet er alvast alles aan om een boeiende mix van vintage en design aan te bieden. Vorige zondag heropende zijn stockgalerij in de Stationsstraat de deuren na de semi-lockdown.

BOLD Design trekt ondertussen al ruim vijf jaar de kaart van vintage en industrieel design. “Wij zijn ervan overtuigd dat het zonde is om steeds maar weer splinternieuwe dingen te kopen, terwijl er zoveel mooie stukken zijn die al een of meerdere levens achter de rug hebben”, stelt Pieter-Jan Bonte.

Met een hoek af

“Je gaat op die manier niet alleen bewust om met onze kostbare grondstoffen, je krijgt er ook heel unieke stukken voor die een verhaal vertellen. Normaal en BOLD in één zin noemen, is nogal contradictorisch. We houden van gedurfd (bold, red.) en alles met een hoek af. Maar als het gaat over het ‘nieuwe normaal’, dan past BOLD wonderwel in dat plaatje.”

Van bij de start was Oost-Europa een belangrijk jachtterrein voor Pieter-Jan Bonte. “Het leeuwendeel aan Centraal- en Oost-Europees design van 1945 tot 1990 bleef achter het IJzeren Gordijn verborgen”, gaat Pieter-Jan verder. “Ruim drie decennia na de val van de Berlijnse muur zijn heel wat designpareltjes nog niet ontdekt en/of gedocumenteerd. Er zijn nog zoveel pareltjes te ontdekken.”

Eerste tentoonstelling

Om de heropening van de stockgalerij extra glans te geven, kon Pieter-Jan kunstenaar Benjamin Pattin strikken. De 36-jarige Lauwenaar ademt kunst en heeft een artistiek creatief trackrecord dat twee decennia overspant. Zijn etsen, prints en schilderijen bleven echter tot nu toe voorbehouden voor intimi. Hij stelt voor de eerste keer tentoon in de stockgalerij van Pieter-Jan Bonte, met wie hij samen op de middelbare schoolbanken zat. De expo begon zondag en loopt tot eind juli.

“Ik ken Benjamin als een heel warme, scherpzinnige, creatieve en vooral integere man. En met integriteit komt onvermijdelijk innerlijke strijd. Dat weet hij puntig te harmoniseren in zijn werken”, aldus Pieter-Jan.

Orde in chaotische wereld

“Ik vertrek vanuit een liefde voor geometrie en kleur. Mijn werken zijn een uiting van een steeds evoluerende zoektocht naar evenwichten. Het zetten van krachtige, precieze lijnen en vormen is een manier om orde te scheppen in een steeds chaotische wereld”, vertelt Benjamin Pattin over zijn werken. (DRD)

Info: BOLD Design, Stationsstraat 63, Deerlijk, elke zondag open tussen 11 en 16 uur en volgens afspraak op 0485 41 53 44, www.bolddesign.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier