Pieter Degrande uit Gits bouwt een eigen brouwerij uit in zijn garage

(foto EV)
Redactie KW

Op zoek naar een nieuwe hobby volgde Pieter Degrande (42) acht jaar geleden een cursus bier brouwen. Op vandaag mogen we spreken van een uit de hand gelopen hobby. Intussen is Pieters eigen brouwerij zo goed als klaar en verkoopt hij ‘Pepieto’, een licht, blond bier met een felle citrustoets.

Pieter Degrande woont met Fleur Helewaut in de Jacob Van Maerlantstraat in Gits. Beroepshalve werkt hij als homologatie ingenieur bij New-Holland in Zedelgem, Fleur is vooral gekend als huisarts in Gits. “Vroeger deed ik in mijn vrije tijd veel aan sport maar dat is gaandeweg en door omstandigheden verwaterd. Zo ging ik op zoek naar een nieuwe hobby”, vertelt Pieter. “Het was Fleur die me op het spoor zette van een cursus hobbybrouwen bij Syntra. En of ze gelijk had: ik ben eraan begonnen en nooit meer gestopt.”

Hondje

Pieter kreeg de smaak goed te pakken en schreef zich in voor een beroepsopleiding microbrouwer. Daar ontmoette hij docent Christophe Benoit die een eigen brouwerij heeft in Kortrijk. “Bij Christophe brouwde ik voor de eerste keer mijn biertje ‘Pepieto’, een fris, blond bier van 4,9 procent dat meestal naar nog eentje smaakt. Het is afgewerkt met hop en citroengras, waardoor het een felle citrustoets heeft.” Het bier ontleent zijn naam aan de hond ‘Pepito’ van Pieter en Fleur. “Dat mijn eigen naam er ook in verwerkt is, is mooi meegenomen”, klinkt het. Het hondje zelf prijkt ook op de etiketten van het bierflesje, met het wapenschild van Gits op de achtergrond.

Vergunningen

De volgende stap liet zich al snel raden. De garage werd thuis vrijgemaakt en een eigen brouwinstallatie vond er onlangs zijn plaats. “Ik ben nu brouwer in bijberoep. In België mag je immers wel bier schenken en laten proeven bij je thuis, maar het weggeven aan anderen is verboden. Om met alles in orde te zijn, vroeg ik alle nodige vergunningen aan en kan mijn eigen brouwerijtje van start gaan. Per brouwbeurt kan ik anderhalve hectoliter maken, het is dus allemaal heel kleinschalig, maar dat is net de charme vind ik. Het is en blijft voor mij nog altijd ontspanning.”

“Het is en blijft voor mij nog altijd ontspanning”

Met Brouwerij Pepieto heeft Pieter alles zelf in handen, van het recept tot de productie en de verkoop en dat smaakt naar meer.

Winterbier

“Mijn grote uitdaging is om nog enkele recepten te maken voor lichte bieren die toch veel smaak hebben. Momenteel zit ik in de proeffase van een winterbiertje dat heel lekker is.” Het proeven laat Pieter over aan vrouwlief, buren, familie en vrienden. Ook de medecursisten oordelen mee. “Zo heb ik de mening van bierkenners én bierdrinkers, een ideale combinatie. Het oordeel van Fleur is ook belangrijk, ze is soms kritischer dan ik. Als zij zegt dat het goed is, is het ook zeker goed.”

Pieters bier is momenteel te koop in het winkeltje van Aardbeienkwekerij Demedts-De Mey in de Middenstraat in Gits en binnenkort ook in Restaurant ‘t Grijs Peerd in de Grijspeerdstraat. (EV)

Bestellen kan ook via pepieto@telenet.be of via de Facebookpagina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier