Peter Vandamme met natuurwijn in G&M Wijngids

Met zijn Souvignier Gris kreeg Peter Vandamme een vermelding in de Gault&Millau Wijngids. © Eric Flamand
Redactie KW

In de derde editie van de Gault&Millau Wijngids staan heel wat Heuvellandse wijndomeinen. Zo ook Klein Rijselhoek van Peter Vandamme uit Loker. “In tegenstelling tot sommige van mijn collega’s gebruik ik geen pesticiden om mijn plantjes gezond te houden. Dat mijn natuurwijn de gids haalt, daar ben ik zeer trots op. Het is voor de eerste keer dat een natuurwijn een vermelding krijgt in de gids.”

Met zijn Souvignier Gris kreeg hij een vermelding in de Gault&Millau. “Het is een oranje wijn. De wijn gist vier dagen op de schilletjes, de geur is uitbundig met aroma’s van onder meer amandel, vlierbloesem, peer en perzik. De tannine zit mooi in het fruit verweven”, aldus Peter, die een pionier is van de productie van natuurwijnen. Hij trok jaren geleden naar de Duitse Bodensee om er de solaris te ontdekken. “Ik was onder de indruk van de smaak en de ziekteresistentie. Ik introduceerde het druivenras op mijn domein in Loker en maakte vanaf dan natuurwijnen. We beperken de infectiedruk van schimmelziekten met aangepaste teelttechnieken. Meer specifiek zorgen hoge begroeiing, ruime plantafstanden tussen de rijen en correct loofwandbeheer voor een optimale beluchting. We kozen uiteraard voor de nieuwe schimmelresistente soorten. We wilden de chemie ver van ons natuurlijk wijnbedrijf houden.”

Nu de natuurwijnen de gids haalde, hoopt Peter dat er nieuw publiek de wijn gaat ontdekken. “Zij die sceptisch stonden tegenover natuurwijnen zullen misschien nu overstag gaan.”

Topchef als fan

Wie al een tijdje fan is van de wijnen van Klein Rijselhoek is Florent Ladeyn, topchef van onder meer de Vert Mont in Boeschepe. “Op zijn wijnkaart staan een aantal van mijn wijnen. Hij is alvast grote fan, zoals ik fan ben van zijn frites maroilles (frieten met saus op basis van de typische Noord-Franse kaas, red).”

Het perceel van Klein Rijselhoek is ongeveer 1 hectare groot en vind je in de Galooiestraat in Loker, aan de voet van de Rodeberg, en heeft een flinke helling. De bodem bestaat deels uit klei, leem en ijzerzandsteen, wat ideaal is voor de wijnbouw. (MDN)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise