Pestende Club-fan blijkt politie-inspecteur, zone Vlas onderzoekt zijn gedrag

© gf
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een handvol Club Brugge-supporters maakte het voor de confrontatie met Real Madrid extra bont in de Spaanse hoofdstad. Woensdag doken beelden op van aanhangers van blauw-zwart die bedelaarsters belaagden, een hoofddoek aftrokken, bier dronken zonder te betalen en meer van dat fraais. Extra pijnlijk werd het toen bleek dat een van de supporters werkt als inspecteur bij politiezone Vlas.

Een heerlijke wedstrijd, beter kan de match tussen Real Madrid en Club Brugge niet omschreven worden. Blauw-zwart gaf het beste van zichzelf en even lonkte zelfs de overwinning. Helaas zijn het de activiteiten van een handvol supporters naast het veld die veelvuldig de internationale media haalden.

Op beelden die gemaakt zijn op de Plaza Mayor in Madrid is duidelijk te zien hoe enkele supporters van Club Brugge zich volledig misdragen tegenover bedelaarsters. Ze trekken een hoofddoek af, stelen bier, blijven hen treiteren en zetten de boel dusdanig op stelten dat lokale horecabazen er de politie bijhalen.

Verschillende supportersclubs van Club Brugge namen reeds expliciet afstand van het gedrag van de ‘supporters’. “Dit knalt los voorbij de doelstellingen die wij als organisatie naar voren schuiven: sport en ontspanning“, stellen ze. “Dergelijk gedrag stelt ons allemaal in een kwaad daglicht en vooral in Spanje nemen ze dergelijke zaken niet licht. Vanuit de federatie zal sowieso nog een sanctie volgen en het zou me zelfs niet verbazen mochten ze een stadionverbod opgelegd krijgen.”

Eerst onderzoek, daarna maatregelen

Extra pijnlijk wordt het wanneer blijkt dat een van de belagers, die op de video pocht met de astronomische hoeveelheden bier die hij reeds heeft genuttigd, wordt herkend. Het gaat om een man die als inspecteur bij de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) werkt. Als echte supporter kon hij deze match natuulijk niet aan zich voorbij laten gaan. De combinatie van het bier en de stralende, Spaanse zon misten hun effect niet. Alleen is zijn werkgever niet zo blij met het gedrag van de inspecteur.

Thomas Detavernier, woordvoerder van de politiezone Vlas, is karig met commentaar. “Wij zijn inderdaad op de hoogte van de beelden en gaan de zaak onderzoeken“, zegt hij. “Het zijn de gespecialiseerde diensten die dit samen met Club Brugge zelf zullen coördineren. Pas nadat dit onderzoek en alle verhoren zijn afgerond, zullen we kunnen bepalen welke maatregelen getroffen moeten worden. Verder gaan wij hierover niet communiceren.”

Het gedrag dat de jongeman in de video vertoont, staat in schril contrast met de manier waarop zijn dorpsgenoten hem kennen. “Een goedlachse en gewoon grappige kerel. Hij zit nooit om een grap verlegen, maar dit is echt niet zoals we hem eerder zagen. Het kan niet anders dan dat alcohol hier iets mee te maken heeft”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier