Personeel vaccinatiecentrum MEC Staf Versluys in Bredene oefent tweede keer: “Nu wachten op vaccins”
Het personeel dat straks het vaccinatiecentrum in het MEC Staf Versluys zal bemannen, oefende vandaag een laatste keer om alle procedures in de vingers te krijgen. “We zijn klaar om van start te gaan. Het is nu alleen wachten op de vaccins”, gaven burgemeester Steve Vandenberghe (Bredene) en Wilfried Vandaele (De Haan) aan.
De voorbereidingen om het vaccinatiecentrum, dat tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers verwacht, operationeel te krijgen tegen 15 februari hebben donderdag hun laatste fase bereikt. Via een tweede dry run werden de procedures met hulp van een legertje vrijwilligers ingeoefend en de laatste knelpunten opgespoord. Zo viel het gelegenheidspatiënt Jeannine Corthals, zelf ooit in de medische sector actief, op dat de communicatie met de verpleegster, die instaat voor het intakegesprek, moeizaam verliep. “Mondmaskers en dat plexi scherm maken het er niet eenvoudig op.”
Ook gemeentepersoneel
In het vaccinatiecentrum openen straks in eerste instantie twee van de vier vaccinatielijnen. “Verpleegsters en dokters zullen er uiteraard prominent aanwezig zijn, maar er zal ook personeel van de gemeente Bredene en De Haan, dat voor de nodige administratieve ondersteuning moet zorgen, ingezet worden”, legt noodplancoördinator Philippe Peeters uit. Dat personeel is vooral afkomstig van diensten die door de lockdown momenteel minder bevraagd zijn.
“Ik ben eerder al animator geweest in het woonzorgcentrum Jacky Maes en verzeker straks mee het onthaal van het vaccinatiecentrum”, geeft Nathalie Dubois, normaal werkzaam op de dienst Toerisme in het MEC, aan.
“Medewerkers zoals ik zullen deels hier tewerkgesteld worden en deels op de dienst Toerisme. Voor alle duidelijkheid: we willen er straks ook nog zijn voor de hopelijk vele toeristen die naar Bredene afzakken. Ik kijk er alleszins naar uit om hier mijn steentje bij te dragen.”
295 vrijwilligers
Het vaccinatiecentrum kan straks ook op 295 vrijwilligers rekenen. Medisch personeel, maar ook gewone Bredenaars en Hanenaars, die in de administratie zullen meedraaien of als steward zullen optreden. “Die vrijwilligers zullen wel pas tijdens de piek van de vaccinatiecampagne ingezet worden. Maar we zouden ze ook graag inschakelen voor het vervoer van de inwoners van beide gemeenten naar het MEC. Want niet iedereen zal hier op eigen kracht geraken”, geeft burgemeester Steve Vandenberghe aan.
“We zullen zeker een oplossing vinden voor wie hier niet op eigen kracht kan geraken” – Wilfried Vandaele
“We hebben in De Haan intussen alle 65-plussers een brief gestuurd met de vraag of ze op eigen kracht richting het Staf Versluyscentrum kunnen. Voor wie dat niet het geval is, zullen we zeker een oplossing vinden”, verzekert burgemeester Wilfried Vandaele.
Beide burgemeesters hebben de voorbije weken regelmatig overleg gehad. “We willen dat de communicatie naar de inwoners uniform verloopt en ook over de bereikbaarheid, bewegwijzering,… hebben we de nodige afspraken gemaakt”, geven de burgemeesters in koor aan.
Filmpje
“Er komt zelfs een filmpje waarin we de Bredenaars en Hanenaars een beeld willen schetsen van hoe het vaccinatiecentrum er uitziet. Zo zullen ze al wat vertrouwd zijn met wat hen te wachten staat.”
Er komt tot slot een callcenter waar inwoners, die een oproepingsbrief hebben ontvangen, zullen terecht kunnen met vragen, bijvoorbeeld om hun afspraak te verplaatsen.
Eenmaal volledig operationeel zal een vaccinatielijn 17 inwoners per uur kunnen verwerken. “Wanneer we daadwerkelijk van start kunnen gaan, hangt af van de richtlijnen van de Eerstelijnszone Oostende-Bredene en, uiteraard, van de beschikbaarheid van vaccins. Hoe dan ook wordt dit een ongeziene logistieke uitdaging”, besluit burgemeester Vandenberghe. (MM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier