Perceelhuurder claimt schade door vernieuwing Menokkeruiterpad in Geluwe: “Los dit correct en menselijk op”
De tweede vernieuwing van het Menokkeruiterpad, met start aan manege De Cloche op de Voorhoek in Geluwe, heeft geleid tot een dispuut tussen Filip De Stoppeleire van groothandel ’t Patatje en de bevoegde diensten van de stad. De Stoppeleire stelt dat de opmetingen niet correct zijn gebeurd en dat zijn aardappeloogst deels in gevaar is.
“Buurtweg Centier 25 staat op de Atlas der Buurtwegen, maar dat weggetje is blijkbaar al zeventig jaar weg”, vertelt De Stoppeleire. “De bal ging aan het rollen toen ik vaststelde dat landmeter Feys in opdracht van de stad paaltjes was komen slaan. Het perceel aardappelen bevindt zich tussen de Fonteinestraat en Stokstraat. Het loopt evenwijdig met de Robaardstraat.”
Vervuilde grond
“Volgens de landmeter moet de doorgang anderhalve meter breed zijn en ligt de helft van die strook op mijn grond en de rest op die van de buurman. De perceelgrens ligt volgens zijn opmetingen pal in het midden. In het voorjaar stond het er hoog in onkruid. Ik contacteerde toen schepen Geert Bossuyt en hij beloofde dat de stad zou komen maaien.”
“In augustus kwam landmeter Feys een tweede keer ter plaatse en kon ik aantonen dat 75 centimeter op grond van mijn buurman ligt en 1,58 meter op de grond die ik huur van het OCMW van Rijsel. Ondertussen hadden de stadsdiensten vervuilde grond opgevoerd. Er zat van alles in: stenen, glas, plastic, grint en ijzer. Toen ik dat zag, belde ik de stad en kwam burgemeester Youro Casier met schepen van Landbouw Yves Obin ter plaatse. De burgemeester gaf aan dat ik zelf moest kijken om te bewijzen dat de opmetingen niet juist zijn en dat ik zelf een tegenexpert moest aanstellen.”
“Ik stelde landmeter Harm Bouten aan en maakte ondertussen ook een afspraak met notaris Dewaele uit Geluwe. Volgens de plannen van het kadaster ligt Centier 25 volledig op de grond die we huren. Volgens de notaris is het kadaster geen bewijs van het eigendomsrecht. De notaris zegt dat in zulke gevallen de Atlas der Buurtwegen doorslaggevend is.”
“Omdat de grond 18 centimeter is opgevoerd zonder onze toelating en zonder aanvraag van een omgevingsvergunning, is de natuurlijke afloop weg. Als het hevig regent, loopt het water van de hoger gelegen weide van de buur over de rijen aardappelen. Ik belde naar de milieupolitie om vaststellingen te komen doen. Die kwam af en zou alles doorgeven aan de provincie. Ondertussen kreeg ik te horen dat ik de zaak burgerrechtelijk moet aanvechten. Ik informeerde al bij vijf instanties en volgens hen ben ik juist.”
Schade door stenen
De verzekering kwam deze week ter plaatse om de schade vast te stellen. “Het rooien van de aardappelen is voorzien op vrijdag 13 oktober”, zegt De Stoppeleire. “Er gaan veel kilo’s zijn. We wassen de aardappelen allemaal zelf. Stenen beschadigen de patatten sowieso. De grote steenbrokken zijn opgeruimd, maar er liggen nog stenen.”
“Voor alle duidelijkheid: we zijn absoluut niet tegen dat ruiterpad, want we hebben zelf paarden – ik heb aan jumping gedaan, en mijn dochter doet het nu ook. We willen gewoon dat het correct gebeurt. Er is een fout gemaakt. Dat ze het gewoon oplossen op een menselijke manier. Ik wil overeenkomen, maar men dwingt me naar de milieupolitie te bellen.”
“De grond is eigendom van het OCMW van Rijsel, en dat wordt geregeld via een notaris in Templeuve. Het OCMW hebben we ook gecontacteerd. We wachten nog op een reactie. Hierbij vragen we een rechtzetting van de foute uitmetingen, het herstellen van de grond in oorspronkelijke staat, en bij schade aan de gewassen zullen wij dan ook een schadevergoeding bij de stad Wervik indienen.”
Asbest
N-VA-fractieleider Sanne Vantomme is als ambulante fruit- en groentenhandelaar klant bij ‘t Patatje en werd door De Stoppeleire over het dispuut aangesproken. “We gingen samen op plaatsbezoek om ons van de situatie te vergewissen. Toen we daar ter plaatse waren, trof Filip ook asbest aan.” Sanne Vantomme heeft de stad daarover ingelicht.
“Ik heb alle vertrouwen in onze medewerkers”, reageert schepen Geert Bossuyt (Vooruit). “Alles wordt nu bekeken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier