Penitentenklooster in Poperinge krijgt 125.000 euro aan subsidies voor restauratie: “Noodzakelijk omwille van slijtage”
Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) voorziet 125.019,35 euro voor restauratiewerken aan het Instituut Sint-Franciscus en klooster der Grauwe Zusters Penitenten in Poperinge. Het gaat onder andere om de dakkapellen, een torentje en luiken bij de ramen op het benedenverdiep.
Het Penitentenklooster werd in 1414 gesticht door de adellijke familie Montmorency. Aanvankelijk legden de zusters zich vooral toe op de zorg voor pestlijders. Later namen ze de verzorging van welgestelde, krankzinnige vrouwen en bejaarden op zich. Na verloop van tijd nam ook het onderwijs een steeds belangrijkere plaats in het kloosterleven in. Uiteindelijk leidde dat tot de bouw van het Poperingse Sint-Franciscusinstituut, dat ook vandaag nog bestaat. Het Instituut Sint-Franciscus en klooster der Grauwe Zusters Penitenten is beschermd als monument. Het poortgebouw en de omheiningsmuur in de Komstraat zijn ook opgenomen in de bescherming als monument.
Kloostergebouwen
“Basisschool Sint-Franciscus, vzw KBRP, gebruikt de kloostergebouwen voor het grootste deel. Daarnaast is ook de keuken die beheerd wordt door vzw Bertinus Collectief in deze gebouwen gevestigd. We hebben een subsidiedossier ingediend bij Erfgoed en aanvullend bij Agion voor de verdere restauratie van de kloostergebouwen”, verduidelijkt Ann Leys, directrice Sint-Franciscus. Door de standaardpremie van het kabinet Onroerend Erfgoed van N-VA-minister Matthias Diependaele kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden.
(Lees verder onder de foto.)
Dakkapellen
“De grote verbouwingen zijn opgestart in 2018 na het vertrek van de zusters naar Roeselare. We konden begin 2020 de vernieuwde gebouwen in gebruik nemen. Een aantal werken konden toen niet meegenomen worden in het dossier. Het gaat om de dakkapellen, een torentje en luiken bij de ramen op het benedenverdiep. Ten slotte zijn er nog enkele muren waarvan het voegsel hersteld moet worden. De werken waren noodzakelijk omwille van slijtage. De dakkapellen moeten zeker aangepakt worden voor een goede winddichtheid van het gebouw. Er was veel rotting in het hout van de luiken en het torentje begon in verval te geraken”, aldus directrice Ann.
“We weten nog niet wanneer de werken opgestart kunnen worden gezien het dossier nog bij Agion (Agentschap voor investeringen in het onderwijs) ligt. We hopen echter dat dit voor komende zomer ingepland kan worden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier