Paul Asselman van Hotel Fevery in coronatijd: “Hopelijk voorkomt steun faillissementen”

Paul Asselman (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Elke week duikt het Brugsch Handelsblad in het hart van de wijken en gaat het in gesprek met een figuur die zijn of haar buurt uitademt. Deze week Paul Asselman, eigenaar van Hotel Fevery in de wijk Sint-Gillis.

Hoe word je hoteleigenaar?

“Met de hulp van je ouders! Mijn vader heeft altijd in de Gistfabriek gewerkt en moeder bij Lederwaren Danneels. Dank zij hen kreeg ik de kans om mijn droom waar te maken. Ze helpen mij nog elke dag. Het was altijd al mijn droom om een eigen hotel te hebben. Na een zevende jaar toerisme was het tijd voor de praktijk. Eerst drie seizoenen bij Intersoc in Zwitserland. Ik ben er begonnen aan de plonge en dan via tafeldienst naar receptie. Na mijn legerdienst bij de Zeemacht in Sint Kruis, met sportstatuut, werkte ik anderhalf jaar bij Hotel Karos aan de bar en de receptie. In 1995 kwam mijn vader thuis met het nieuws dat Hotel Fevery in de Collaert Mansionstraat te koop stond.”

“Op 19 januari 1996 was het zover. Met de hulp van mijn ouders en de toenmalige West-Vlaamse Bank gingen we dit avontuur aan. We zijn Lionel en Francine Fevery nog altijd heel dankbaar voor deze opportuniteit en hun steun. We houden nog geregeld contact.”

Hoe lang woon je al in Sint-Gillis?

“Het huis ernaast maakte ook deel uit van de aankoop van het hotel, dus we konden er in 1996 onmiddellijk intrekken. Mijn man Benny en ik wonen hier echt graag en vergelijken vaak met andere buurten in de stad. De conclusie is telkens opnieuw: we willen hier eigenlijk niet meer weg! Je kunt wandelen naar het stadscentrum, er is de rust, de sfeer, goeie buren, collega’s, de nabijheid van bus en winkels. Sint-Gillis, met de enige kerk in Brugge die een torenuurwerk heeft, heeft de bijnaam ‘het dorp in de stad’, niet gestolen. Iedereen hier kent iedereen. Dat zie je nu vooral in deze coronatijden om 20 uur. Iedereen komt buiten om voor de zorgsector te applaudisseren en slaat een babbeltje, gebakjes worden uitgewisseld en we komen af en toe eens bij elkaar over de vloer.”

Is dit een volkse wijk? Of heb je een sociale mix in Sint-Gillis?

“Onze buurt heeft een upgrade gekregen. Huizen worden gerenoveerd, jonge gezinnen en gepensioneerden wonen in goeie verstandhouding naast elkaar en helpen elkaar waar nodig.”

Is er veel veranderd? Ook in negatieve zin?

“Misschien is het volkse kantje wat verdwenen, net als de slager om de hoek en enkele bakkers. De prijzen van de huizen zijn hier de jongste jaren omhoog gegaan.”

Zijn er zaken die beter kunnen in de buurt?

“De werf aan het voormalig kadaster loopt na vele jaren eindelijk op zijn eind. We zullen blij zijn als dit afgewerkt zal zijn en we door de tuin naar de Lange Rei kunnen wandelen. De tuin rond de kerk kreeg onlangs een update en zal misschien weer gebruikt mogen worden.”

Hoe zit het met de mobiliteit in de buurt? Zijn er problemen?

“Met de invoering van het nieuwe mobiliteitsplan was er hier wel wat commotie. We vonden de blauwe zone eigenlijk prima maar de regeling nu met bezoekerscodes voor familie en vrienden lijkt ook wel te werken. De gratis shuttle die langs de Lange Rei passeert is voor ons een meerwaarde.”

Is er nog voldoende handelsleven in de buurt?

“Een vernieuwde Carrefour Express en de vaste waardes Corona, Bakkerij Desoete, ‘t Terrastje, Oud Handbogenhof en café De Reisduif zorgen ervoor dat we hier niets tekort hebben.”

Hoe kijk je tegen de coronacrisis aan?

“Indien je mij op 13 maart gezegd had dat we maar in juni zouden kunnen heropstarten, zou ik je niet geloofd hebben. Maar kijk nu… we zijn al eind april. Het zou handig zijn om te weten hoe de situatie in Brugge is. Een wekelijkse update van het AZ Sint Jan en Lucas met de opnames?”

Wat zijn de gevolgen voor jouw hotel en de sector? Is de vrees voor faillissementen reëel?

“Op 13 maart begonnen de annuleringen en aan het begin van een nieuwe week komt er nu nog altijd een pak annuleringen binnen. Nieuwe reservaties blijven vooralsnog uit. De gevolgen zijn ongezien en dat is niet alleen voor onze sector, stad, of land zo. Dit is gewoon overal in de wereld. Als eigenaar die al 24 jaar op de teller staan heeft kunnen we alleen maar begrip opbrengen voor jonge starters met zware investeringen of collega’s die huren. Voor hen zijn alle maatregelen van de overheid zeker welgekomen. We hopen dan ook dat deze aangehouden kunnen worden om zo faillissementen te voorkomen.”

Een suggestie voor het stadsbestuur?

“Misschien zou het wel leuk zijn wat kerstverlichting in de bomen rond de Sint-Gilliskerk te hebben en een kerststal in de tuin. Wintergloed mag gerust doorgetrokken worden in de andere buurten buiten de gouden driehoek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier