Pater Martin wordt nieuwe parochiepriester

(foto SLW)
Redactie KW

De pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede heeft in Langemark-Poelkapelle met Pater Martin een nieuwe deeltijds medewerkende priester. Hij zal zich tijdens de weekends in Poelkapelle vestigen.

Sinds het vertrek van pastoor Bart Demuynck begin 2020 had Langemark-Poelkapelle geen eigen priester meer. Begin dit jaar werd de federatie dan opgenomen in de grotere Pastorale Eenheid O.L.V. van Vrede-Ieper. Nu werd er met Martin Mvibudulu een deeltijds meewerkende priester aangesteld voor de gemeente Langemark-Poelkapelle. Zijn hoofdtaak blijft in Brussel, maar tijdens de weekends zal zijn werkterrein zich in Langemark-Poelkapelle bevinden.

Ziekenhuis bouwen

Het is een mooi verhaal, dat van pater Martin. Hoe hij als seminarist uit Congo in Menen arriveerde. Hoe hij samen met zijn vriend Jozef Dessein plannen smeedde om er een ziekenhuis te bouwen en hoe hij van hieruit dat medisch centrum verder liet ontwikkelen. 25 jaar geleden legde hij in Congo de geloften van gehoorzaamheid, armoede en celibaat af.

Toen Martin Mvibudulu 18 jaar was, besloot hij om toe te treden tot ‘de Scheut’, in zijn geboorteparochie Kaï-Mbaku in een uithoek van Congo. Hij had toen nooit kunnen vermoeden dat hij priester zou worden in ons land. En toch was Vlaanderen zijn keuze toen hij in Kameroen zijn opleiding tot pater scheutist had voltooid.

Waarom Vlaanderen, en niet Congo? “Scheutisten zijn missionarissen”, legde pater Martin in 2018 uit in een interview met KW Kortrijk-Menen-Waregem. “Na hun studies moeten ze hun land verlaten. Ik kon kiezen uit verschillende landen, maar koos voor Vlaanderen omdat ik tijdens mijn kindertijd heel wat Vlaamse missionarissen die ik bewonderde had ontmoet. Mijn vader was hoofdcatechist op de parochie en dus kwamen die Vlaamse paters vaak bij ons thuis.”

Martin Mvibudulu, die eind dit jaar 50 wordt, arriveerde in jaar 2000 in ons land. Hij liep stage in Kortrijk en Oostende. Na zijn priesterwijding was hij tien jaar medepastoor in Oostende en aalmoezenier van buitenlandse gemeenschappen in Brugge. In 2013 werd hij pastoor in Menen.

Op 1 juli van dit jaar werd hij aangesteld als de nieuwe algemeen overste van alle scheutisten in België en Nederland. Daarvoor moest hij ook naar Anderlecht verhuizen. Daar blijft zijn hoofdtaak, maar tijdens de weekends zal hij in Langemark-Poelkapelle verblijven. Op zaterdag 20 november volgt zijn aanstelling door de federatie. (RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier