Paralympische renners uit Gaza rijden wereldbeker in Oostende

© GF
Redactie KW

Van donderdag 2 tot en met zondag 5 mei is Oostende opnieuw gaststad voor de UCI Para-cycling Road World Cup. Opvallend aan die wereldbekerwedstrijd is de deelname van de Gaza Sunbirds in de hoop zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen in Parijs.

De atleten verloren een been tijdens eerdere protesten in Gaza en moesten in oktober stoppen met trainen vanwege de aanval op de Gazastrook. In plaats daarvan haalden zij voor meer dan 110.000 dollar aan hulp op voor de mensen om hen heen, waarbij zij hun leven waagden voor het overlevingsrecht van hun gemeenschap. Die humanitaire hulp bestond uit het verdelen van voedsel, warme maaltijden, luiers, tenten, dekens en sanitaire producten aan honderdduizenden mensen over de hele Gazastrook. Enkele weken geleden konden ze Gaza verlaten en trainen in Egypte. Hun visum werd goedgekeurd en van daaruit kwamen drie renners naar ons land.

Nadat ze wereldwijd erkenning hebben gekregen voor hun moedige recente hulpmissies in Gaza, kunnen de Gaza Sunbirds de eersten in hun sport worden die hun land vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen. Hun verhaal begon in 2018 met Alaa al-Dali, die destijds een topwielrenner was in Palestina. Tijdens een vreedzame Palestijnse demonstratie langs de grens tussen Gaza en Israël, werd hij in zijn been geschoten, wat leidde tot de chirurgische verwijdering van zijn been en wat hij de amputatie van zijn droom noemt. Het volgende jaar herformuleerde hij zijn persoonlijke doel. In plaats van individueel in buitenlandse races te concurreren, wilde hij een collectief project oprichten dat sport gebruikt om anderen met trauma’s te versterken. Hij verzamelde 19 teamgenoten die vergelijkbare levensveranderende verwondingen hadden opgelopen en richtte de Gaza Sunbirds op met de ambitie om hun land te vertegenwoordigen op de Paralympische Spelen van 2024. “We willen dat iedereen ons ziet fietsen op één been en de kracht voelt die we hebben: We zijn geen last voor onze samenleving. We zullen Palestina trots maken. We fietsen voor vrijheid”, aldus Alaa al-Dali, oprichter en kapitein van Gaza Sunbirds

Wie hen en de andere paralympische renners aan het werk wil zien in Oostende kan dat. Het parcours bevindt zich in de straten van Mariakerke en langs de Zeedijk richting Raversijde/ Middelkerke. De start en finish is aan de Zeedijk ter hoogte van Vayamundo. Op donderdag en vrijdag zijn er time trial wedstrijden, op zaterdag en zondag staan de road races gepland. (ACR)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier