Pakistaanse zussen brengen culturen en generaties samen met ‘Kuurne Verbindt’: “We hebben echt wel meer gemeen dan we soms denken”

Razwana Zubair (links) en Asma Diwan Ali (rechts) willen verschillende generaties en mensen met diverse culturen samenbrengen op ‘Kuurne Verbindt’. © BRU
Nico Speleers
Nico Speleers Medewerker KW

Op zaterdag 15 juni vindt tussen 14.30 en 16.30 uur op het speelplein aan het sportpark kant Boomhaardstraat het eerste verbindingsmoment plaats die als doel heeft om diverse culturen dichter bij elkaar te brengen. De initiatiefnemers van dit netwerkmoment zijn de zussen Asma Diwan Ali en Razwana Zubair, beiden geboren in Pakistan, maar al vele jaren woonachtig in Kuurne. Deelname aan dit verbindingsmoment is gratis.

Wie de sfeer wil proeven van koffie, thee, gebak en verbinding tussen diverse culturen is van harte welkom op zaterdag 15 juni tussen 14.30 en 16.30 uur op het speelplein gelegen naast het jeugdcentrum. Voor de eerste keer vindt dan in Kuurne het evenement ‘Kuurne Verbindt’ plaats. De initiatiefneemsters achter ‘Kuurne Verbindt’ zijn de zussen Asma Diwan Ali en Razwana Zubair. Zij haalden de honing voor dit evenement bij Ginger House & Co uit Bredene, een initiatief dat een viertal jaar terug werd opgestart door hun zus.

Aanslag Zaventem

“Onze missie met deze eerste ‘Kuurne Verbindt’ is het samenbrengen van mensen, met of zonder migratieachtergrond, over de verschillende generaties heen, al dan niet in familieverband”, zegt Razwana Zubair, die in het dagelijks leven werkzaam is bij het Vlaams agentschap Integratie en Inburgering. “Om de gesprekken aangenaam te laten verlopen, voorzien wij koffie, thee en taart. Daarnaast krijgt elke deelnemer ook een verbindingskaart met daarop twaalf opdrachten om het gesprek op gang te brengen en de schrik voor het onbekende weg te nemen.”

“Deelnemers krijgen twaalf opdrachten die het gesprek op gang moeten brengen”- Initiatiefneemster Razwana Zubair (Vlaams agentschap Integratie en Inburgering)

De focus van het netwerkevenement ligt op het positief belichten van elke cultuur. “Het idee komt eigenlijk van mijn zus, die de aanslagen in Zaventem van 22 maart 2016 ervoer als een wake up call. Daags nadien pendelde ze met een groepje treinvrienden richting Gent, waar ze werkte bij het OCMW. Haar vrienden wisten toen even niet hoe ze in haar aanwezigheid moesten reageren. Zelf benoemde ze het als angst voor het anders zijn, angst voor wat ons uit onze comfortzone lokt. Ze vertelde haar treinvrienden dat ze nog steeds dezelfde Rukhsana van voor de aanslagen was. Dat zorgde ervoor dat het ‘wij-zij-gevoel’ opnieuw verdween.”

Ik-gericht systeem

In Pakistan groeide ikzelf en mijn zussen vooral op in een ‘wij-gericht familiesysteem’. Toen we naar België kwamen, kregen we de kans om te proeven van een ‘ik-gericht systeem’. Mijn zussen en ik willen beide systemen op een gezonde manier doen samenkomen. Vandaag ligt de nadruk meer op de verschillen tussen culturen en samenlevingen. Met ‘Kuurne Verbindt’ willen we net dat wat ons samenbrengt onderstrepen. We willen zaken die gevoelig liggen in de maatschappij bespreekbaar maken. Wij hopen dat het een groot succes mag gaan worden, zodat we in de toekomst ons evenement op regelmatige basis kunnen organiseren.”

Wie wenst deel te nemen aan ‘Kuurne Verbindt’ hoeft zich niet vooraf te registreren, en kan zich op zaterdag 15 juni gewoon aansluiten bij het evenement, dat om 14.30 uur van start gaat. Wie de twaalf verbindingsvragen tot een goed einde weet te brengen op zijn verbindingskaart, wordt eveneens bedankt met een geschenkje. Iedereen is welkom.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier