“Ze was een creatieve duizendpoot”: Kristin (68) uit Brugge sterft na aanval door zwerm Europese hoornaars in Frankrijk
Ze was een natuurliefhebber in hart en nieren, maar net een wandeling in de natuur is haar fataal geworden. Kristin Pickery (68) uit Brugge werd in Frankrijk aangevallen door een zwerm Europese hoornaars en overleed na een allergische reactie. Haar zes kinderen blijven vol verdriet achter. “Als mama kon kiezen hoe ze mocht sterven, was het in de natuur geweest. Al blijft het veel te vroeg”, zucht zoon Fons (43).
“Hoe we mama zullen herinneren? Als een creatieve duizendpoot. Altijd was mama bezig. Ik heb eigenlijk nooit anders geweten. Ze was ook zeer geliefd. Dat hebben we hier de voorbije dagen gemerkt in het Franse dorpje Blesle, waar ze sinds enkele jaren permanent woonde.”
Fons Walleyn vertelt vol liefde over zijn mama Kristin Pickery (68). Dat doet hij in naam van haar ex-echtgenoot (in 2004 scheidden ze, red.), zes kinderen en elf kleinkinderen. Allemaal kunnen ze nog steeds amper vatten wat de vrouw uit Brugge overkwam.
Allergie
Kristin genoot in het Franse dorpje van het leven, de rust en de natuur. Maar op zondag 6 oktober liep het fout. Net tijdens een wandeling in de natuur, waar ze zo graag vertoefde. “Ze was ‘s ochtends vroeg vertrokken om paddenstoelen te plukken”, zegt Fons. “Op een bepaald moment is ze – zo vermoeden we – even van het wandelpad gegaan. Daar is ze op een nest Europese hoornaars gestoten. Mama is aangevallen door een zwerm en door haar allergie aan insectenbeten is ze redelijk snel overleden. Alle hulp kwam te laat.”
“Als mama kon kiezen hoe ze mocht sterven, was het in de natuur geweest”
Voor de familie blijft alleen verdriet over. “Het enige waar we ergens troost in vinden, is dat mama gestorven is op een plaats waar ze zo graag was. Mocht ze zelf kunnen kiezen hebben waar ze mocht sterven, was het ongetwijfeld in de natuur geweest. Alleen blijft het véél te vroeg”, zegt Fons. “Gelukkig bewaren we allemaal mooie herinneringen aan haar. Tot het laatste moment was mama bezig met mensen verbinden. In het dorpje, maar het laatste jaar nam ze zelf ook de zorg op zich voor haar dementerende mama die naar Frankrijk verhuisde en ondertussen terug in een Brugs rusthuis zit.”
Creatief
Creativiteit was de rode draad doorheen het leven van Kristin. In 1996 kocht ze samen met haar toenmalige echtgenoot Kasteel Leyselebeke in Brugge en klooster Leyselehof, waar ze samen een jeugdherberg onderbrachten. “Ik kocht het kasteel in 2019 over en nog steeds ademt het de creativiteit van mama”, zegt oudste zoon Fons. “Die creativiteit vond je overal terug. Ook toen ze een winkel had in Brugge was ze altijd bezig. Mama ontwierp zelfgemaakte creatieve souvenirs over Brugge, bedacht het ‘Zwanenspel’ dat een Brugse variant was op het klassieke ganzenspel, maakte keramiek met een Brugse Kerststal en duizenden Brugse geveltjes in keramiek. Die werden destijds in nagenoeg elke Brugse souvenirwinkel verkocht. En zo kan ik blijven doorgaan. Toen Brugge culturele hoofdstad was bijvoorbeeld, was ze mee de drijvende kracht achter ‘Tuin in Beeld’ met een vijfentwintigtal beeldende kunstenaars die het Kasteelpark vulden.”
Hart verloren aan Blesle
Begin jaren 2000 kreeg het leven van Kristin een nieuwe wending. Tijdens een reis naar Frankrijk stopte de bus in Blesle, een middeleeuws dorp met enkele honderden inwoners in de Auvergne. “Daar verloor ze haar hart”, legt Fons uit. “Het was echt liefde op het eerste zicht. Mijn ouders kochten er quasi meteen een oude stadsboerderij die ze samen met vrienden volledig renoveerden. En dat was nodig, want het was bijna een ruïne toen ze het kochten. Maar ze was er zó graag. Mama werd bovendien zeer snel opgenomen binnen de lokale gemeenschap en zelfs daar toonde ze haar creativiteit. Doorheen de jaren vertoefden ze er steeds meer.”
“Maar de band met Brugge bleef bestaan. Zo stond ze jarenlang op de kerstmarkt met trolletjes die ze in Frankrijk maakte. Pas een tweetal jaar geleden stopte ze daar mee. Op dat moment woonde ze al definitief in Blesle. Die verhuis is eigenlijk organisch verlopen. Eerst ging ze er vaak op vakantie, dan bleef ze de helft van het jaar en zo verbleef ze er steeds vaker. Mama hield er meer dan tien jaar een brocanteriewinkeltje open tijdens de zomermaanden: ‘Maison de la puce’, waar ze spullen verkocht die ze vond op rommelmarkten in België en Frankrijk. De rest van het jaar organiseerde ze mee evenementen.”
Vol levensvreugde
Enkele jaren geleden volgde Toon, een van Kristins zonen, haar naar Blesle. Hij opende er een B&B met bijhorende bar waar Kristin vaak vertoefde. “Op de herdenking afgelopen woensdagavond waren haar dorpsgenoten massaal aanwezig. Muzikanten speelden er muziek als eerbetoon. Ook dat biedt ons troost”, gaat Fons verder. “Tot op het laatste moment was mama lokaal heel erg actief als creatieve verbindende duizendpoot. De laatste jaren had mama een theaterzolder ingericht waar gezamenlijk films werden bekeken, muziek werd gespeeld en ze bijvoorbeeld de dorpsbewoners in groepjes indeelde en ze elk een versie van een verhaal liet uitwerken met kostuums, decors en attributen. Mama hoopte daar in de toekomst nog meer tijd te kunnen insteken, maar helaas is haar dat niet gegund. Ach, mama is nooit ziek geweest en zat nog vol levensvreugde. Net dat maakt het verlies des te schokkender en het besef dat we nog zoveel hadden willen zeggen en doen samen des te zwaarder”, besluit Fons. (MM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier