“Ze was altijd in voor een grapje en was altijd aan het dansen”: familie van Viviane (77) aangeslagen na dodelijk ongeval in Oostende

Viviane kwam donderdag om het leven toen ze op het voetpad omver werd gereden door een wagen die achteruit van een oprit reed. © GF/JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

“Mijn tante was altijd in voor een grapje, altijd aan het dansen… Haar leven stond in het teken van zorgen voor anderen.” Aan het woord is Glenn Lambrecht (46). Zijn tante Viviane Lambrecht (77) kwam donderdag om het leven toen ze op het voetpad omver werd gereden door een wagen die achteruit van een oprit reed.

Glenn woont op amper 100 meter van waar het ongeluk gebeurde. Viviane werd donderdag in de Stroombanklaan aangereden door een 28-jarige bestuurster. De jonge vrouw had bij het achteruitrijden van een oprit Viviane niet opgemerkt. De vrouw kwam zo onder de auto terecht. Ze werd nog een tijdlang door de hulpdienst gereanimeerd, maar alle hulp kwam te laat. Viviane overleed ter plaatse.

Zorgzaam

Viviane stamt uit een erg bekende vissersfamilie op de Vuurtorenwijk. Ze werd geboren in een gezin met maar liefst vijftien kinderen. Daarvan overleden er drie kort na hun geboorte. Maar de twaalf anderen: die waren 24 handen op één buik. De familie van Viviane is dan ook erg aangeslagen door wat er is gebeurd. Glenn Lambrecht treedt op als woordvoerder van de familie en vertelt hoe zijn tante haar leven in het teken plaatste van het zorgen voor anderen. “Haar vader was visser en droeg die microbe over op zijn zonen. Al haar broers hebben gevaren”, zegt Glenn.

Viviane kreeg haar portie ongeluk al te verwerken. “Mijn tante was getrouwd met Edwin. Hij stierf ruim 25 jaar geleden”, gaat het verder. “Daarna leerde ze een nieuwe liefde kennen: Roger. Hij was eigenlijk familie van de kant van mijn moeder en Viviane was familie van mijn vaders kant. Hij was dikwijls van huis weg, want ook hij was schipper. Mijn tante zorgde voor zijn kinderen: Joyce en Niki. Haar stiefkinderen waren even veel als haar eigen kinderen. Tot op vandaag nog steeds. Vier jaar geleden stierf Roger na een slepende ziekte. De laatste jaren van zijn leven stond alles in het teken van het zorgen voor hem. Ook voor haar kleinkinderen Jayden en Owen was ze een grootmoeder op haar plaats.”

Dansen

Volgens Glenn dringt het nog niet helemaal door dat Viviane er niet meer is. “De hele familie zit in zak en as”, weet hij. “Ze was zo graag gezien door onze eigen familie, maar ook door veel andere mensen. Iedereen kende haar hier wel op de wijk. Ik ben als jonge gast nog met haar uitgeweest. Dansen, dat kon ze als de beste. Er ging geen moment voorbij of ze was aan het dansen. Ze sprak iedereen aan met ‘schatje’. Ze was een erg sociale madam. Je voelde je altijd welkom bij haar. Mijn vriendin werd met open armen ontvangen. Ze zal zo gemist worden.”

Familiereünie

Glenn en zijn vader Georges, de broer van Viviane, zaten donderdag rond de middag samen toen ze telefoon kregen van Ronny, een andere broer van de vrouw. “Mijn nonkel had met mijn tante afgesproken om iets te eten over de middag. Toen ze niet kwam opdagen, ging hij kijken naar de plaats waarvan hij net had opgevangen dat er een zwaar ongeluk gebeurd was. Hij is de jongste van hen allemaal. Hij had de beste band met Viviane. We zaten samen om een familiereünie te organiseren op 19 oktober. Dat zal nu jammer genoeg zonder Viviane moeten”, aldus Glenn.

De ‘leutigste’

De laatste jaren ging ze samen met haar zus Arlette en Arlette’s man Claude gaan eten in het ontmoetingscentrum op de wijk. “Ook daar was ze graag gezien. Overal eigenlijk. Ze ging dikwijls een glas drinken in café Opex. Mijn tante was de ‘leutigste’ van de hele bende. Het is verschrikkelijk dat ze er nu niet meer is. Ze zal zwaar gemist worden. We beseffen het nog niet goed dat ze weg is. Alleen al die gedachte doet raar. En zo abrupt. Afgelopen kermis op de Vuurtorenwijk was ze nog aan het dansen. Zo was ze: altijd leute en plezier maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier