Zaterdag afscheid van juwelier Christof Vande Walle: “Hij zorgde overal waar hij kwam voor de ambiance”

Christof Vande Walle met zijn echtgenote Evelyne Mattheeuws en hun hond Oscar die hen overal vergezelde. © gf
Wouter Vander Stricht

Tieltenaar Christof Vande Walle (53) overleed zondagmorgen 21 april in Oostduinkerke waar hij met zijn gezin een huisje bij Sunparks gekocht had. Dat was sinds drie jaar hun tweede thuis.

Op de terugweg na een etentje met collega’s belandde Christof in het water, hij werd er zondagmorgen levenloos aangetroffen. “Het moet allemaal nog echt tot ons doordringen”, zegt echtgenote Evelyne Mattheeuws.

“Christof stelde de klant altijd centraal, hij zou ook gewild hebben dat we zaak verder zetten. Normaal gaan we opnieuw open op 7 mei”

Samen runden ze op de Markt van Tielt hun juwelierszaak en brillencentrum, ondertussen al de vierde generatie. In 2005 namen ze de zaak over, in 2009 kreeg die een volledige make-over. “We zijn allebei opticien van opleiding. Terwijl ik meer de juwelen voor mijn rekening nam, deed hij de brillen. Maar we vulden elkaar in alles aan. Christof was iemand die altijd naar de beste oplossing voor de klant zocht. Hij stelde die centraal, daarom ook dat we zeker opnieuw opengaan. Dat zal normaal op dinsdag 7 mei zijn. Hij zou dat gewild hebben. Hoe we het praktisch zullen oplossen, bekijken we dan later wel.”

Zonen als beste maten

Christof en Evelyne zijn de ouders van twee zonen: Toon (21) en Gust (18). “Dat waren zijn twee beste maten, zoals hij het zelf omschreef. Christof was zelf erg sportief en sleurde daar zijn kinderen in mee. Als hij ging motorcrossen of duiken, wilde hij dat ze er ook van konden proeven. En alles wat avontuur uitademde, was hem op het lijf geschreven. Van klimmen over parachutespringen, tot parapente en kleiduifschieten. Zondag zouden we normaal met de kinderen naar een kleiduifschieting in Nieuwpoort geweest zijn.”

“Hij had nog zoveel plannen, met zijn vrienden én met zijn gezin”

Maar zover mocht het dus niet komen. Christof overleed op de plaats waar hij zo graag was. “We gingen er vaak wandelen met onze hond Oscar. Thuis we wonen bij de zaak hebben we geen tuin. Daar onderhield Christof alles netjes.”

Er waren ook nog heel wat plannen. Op 1 mei zou hij met enkele vrienden aan Dwars door België starten. “Naar het boek van Arnout Hauben. Ze volgen daarbij de GR 129-route. Hij had daarvoor speciaal een elektrische fiets gekocht, omdat zijn vrienden er ook eentje hebben. Maar liefst deed hij alles op eigen kracht.”

Positief in het leven

Deze zomer zou het gezin ook naar Madeira (Portugal) trekken. “Hij bereidde dat minutieus voor. Hij zat uren achter zijn computer om alles uit te dokteren en stuurde dan filmpjes naar ons door.”

Christof was een graag geziene Tieltenaar. “Hij lachte ook altijd, je vindt geen foto waarop hij niet lacht. Hij bracht er altijd de sfeer en de ambiance in. Soms ging hij er misschien eens over, maar hij had het niet in zich om iemand kwaad te doen. Dat wisten zijn vrienden van hem. Hij stond uiterst positief in het leven. Wij moeten nu dag na dag verder, makkelijk is het niet.”

Christof laat ook zijn ouders Eric Vande Walle en Diane Veryser na en zijn zus Sylvie. Net als zijn schoonouders, zijn schoonbroers en -zussen, neven en nichten. Van Christof wordt op zaterdag 27 april om 10.30 uur afscheid genomen in de Sint-Pieterkerk in Tielt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier