“We organiseren een steunactie om onze zus en nichtje een passend eerbetoon te geven”: zus van verongelukte Janice doet emotionele oproep

Wijlen Janice en Janick uit Handzame in gelukkiger tijden.
Stefan Vankerkhoven

Joyce Deraeve uit Hooglede, de zus van Janice die zaterdagnacht met haar partner en dochter overleed bij een ongeval in Ruddervoorde, doet een emotionele oproep: “Mijn zus, schoonbroer en metekind zijn dood, we organiseren een steunactie om hen een passend eerbetoon te kunnen geven.” De begrafenis vindt vrijdag plaats in de Kortemarkse deelgemeente Handzame.

“De moordenaar van mijn zus en metekind wordt in het ziekenhuis verzorgd, wij als familie van de slachtoffers worden aan ons lot overgelaten”, zucht Joyce Deraeve uit Hooglede. Zij is de meter van Maithé (8), die zaterdagnacht samen met haar ouders – Janick Andries (29) en Janice Deraeve (30) uit Handzame – het leven liet op de autosnelweg in Ruddervoorde. Hun auto werd aangereden door een dronken chauffeur.

GoFundMe

“We weten niet eens hoe we de begrafenis moeten regelen en betalen. We krijgen geen info van parket noch slachtofferhulp. Moeten wij een advocaat aanstellen en betalen om onze rechten te verdedigen tegen de doodrijder? We zijn hopeloos. Om al die kosten op te hoesten, doen mijn broer Michael, mijn zus Joanna en ik een beroep op GoFundMe, het platform voor crowdfunding.”

“Janice en Janick waren niet getrouwd, dat maakt alles veel ingewikkelder. We willen hen en Maithé op passende wijze kunnen eren. Een volledig gezin met drei personen is overleden. Een steunactie kan ons daarbij helpen.”

De link naar GoFundMe is al operationeel, in amper anderhalf uur tijd hebben ze al meer dan 900 euro ingezameld.

Aangehouden

Ondertussen heeft de Brugse onderzoeksrechter de dronken doodrijder uit Torhout onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Hij moet vrijdag voor de raadkamer verschijnen, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding.

De gemeente Kortemark en de begrafenisondernemer – uitvaartplanner Logghe – hebben zich ondertussen ontfermd over de nabestaanden en de familie informatie verstrekt over al hetgeen hen nog te doen staat om Maithé Janice en Janick een waardig afscheid te geven.

Getuigen

Zus Joanna Deraeve heeft ook al haar verdriet via sociale media geventileerd. Het is niet de eerste tragedie in de familie Deraeve, eerder al overleed een zus.

Ondertussen doet Melissa Andries, de zus van de overleden Janick, via Facebook een oproep tot getuigen van het ongeval. Ze hopen hierdoor meer duidelijkheid te krijgen over de omstandigheden van het ongeval. “Het enige wat ons een heel klein beetje troost kan bieden, is dat ze het (hopelijk) nooit beseft gaan hebben”, schrijft de zus van de jonge papa in een emotionele oproep.

“Als familie proberen we ons een beeld te schetsen wat er precies gebeurd is met m’n broer Janick, schoonzusje Janice en onze wondermooie Maithé. De impact van de Mercedes op mijn broer zijn Opel Corsa moet zo geweldig hard en snel geweest zijn. Zijn er mensen die het ongeval zien gebeuren hebben?”, vraagt Melissa Andries, een zorgkundige bij Familiehulp die in Herselt in de provincie Antwerpen woont, zich af.

De begrafenis van Janick, Janice en Maithé vindt plaats in de Sint-Hadrianuskerk van Handzame (Kortemark) op vrijdag 16 augustus om 14 uur.

Lees meer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier