“Twee weken geleden voerde hij nog campagne voor me”: oud-burgemeester en fietsenverkoper Ivan Cattrysse overleden in De Haan

Ivan Cattrysse werd 79 jaar oud. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In De Haan is oud-burgemeester Ivan Cattrysse (79) vanmorgen overleden. Dat meldt zijn zoon, schepen Rudi Cattrysse, op Facebook.

“Met veel verdriet delen wij het nieuws dat onze geliefde opa fiets, die na een lange strijd tegen parkinson, vredig is heengegaan”, klinkt het. “Hij was niet alleen een fantastische burgervader voor gemeente De Haan, maar ook een liefdevolle vader en grootvader, een man van warmte. We zullen zijn warmte en liefde voor mensen enorm missen, maar vinden troost in het feit dat hij nu zijn welverdiende rust heeft gevonden. Rust zacht, opa fiets, je hebt je rust verdiend.”

Ivan Cattrysse begon zijn politieke loopbaan op 25-jarige leeftijd, toen hij in 1970 verkozen werd als gemeenteraadslid in het toenmalige Klemskerke. In ’76 werd hij schepen van de nieuwe fusiegemeente De Haan, maar zijn toewijding aan de gemeente en zijn betrokkenheid bij de inwoners leidden ertoe dat hij in 1986 burgemeester werd na Marcel Meyers. Cattrysse nam geen blad voor de mond en groeide zo uit tot een markante figuur in de politiek. Gedurende bijna twee decennia oefende hij met veel vastberadenheid het burgemeesterschap uit. Hij stond bekend om zijn vermogen om mensen te verbinden. Bij elke gemeenteraadsverkiezing wist hij het vertrouwen van de burgers te winnen, en hij bleef burgemeester tot zijn aftreden in 2005.

Fietsenzaak

Naast zijn politieke werk, was Ivan ook actief in de fietsenzaak van zijn familie, die hij samen met zijn vader en vervolgens met zijn vrouw Marie-Claire runde tot zoon Rudi de zaak overnam in 1999. Rudi zet vandaag ook de politieke erfenis van zijn vader verder als eerste schepen van De Haan.

“En óf papa daar trots op was. Hij is twee weken geleden nog met zijn scootmobiel en een mandje vol drukwerk op draai geweest om campagne voor mij te voeren: Vergeet onze Rudi niet! Hij leefde enorm naar die lokale verkiezingen toe. Ook een emotioneel moment, was toen onze zoon Matisse vorige week op bezoek kwam in het woonzorgcentrum. Hij had zich net verloofd met zijn vriendin en is papa nog zijn ring komen tonen. Dat was meteen ook een afscheid”, klinkt het.

Beroerte

Zelf troost Rudi zich met de gedachte dat hij nog een mooie bonus kreeg. “Papa kroop in 2010 immers al eens door het oog van de naald toen hij een beroerte kreeg achter het stuur van zijn wagen. Hij heeft dan een tijdje in coma gelegen en volgens de dokters waren zijn overlevingskansen miniem. Maar hij is er toch weer doorgekomen, en al wisten we dat hij nooit meer de oude zou worden, we hebben dus wel nog veertien jaar cadeau gehad. Mama en ik zeiden dat bijna elke dag tegen elkaar”, aldus Rudi. Zijn vader was volgens Rudi helemaal op na die lange strijd tegen de ziekte van Parkinson.

“Vorige zondag is hij in 48 uur tijd liefst vijf keer gevallen. Hij werd toen even opgenomen in AZ Damiaan en kon sindsdien nog nauwelijks stappen. Ook eten lukte nog moeilijk. Papa’s lichaam was gewoon versleten, al sinds vrijdag kwam hij zijn bed niet meer uit. Ergens is het dus ook wel een opluchting dat hij nu uit zijn lijden, verlost is. Hij zag echt af op het einde”, klinkt het.

Woonzorgcentrum

Ivan verbleef sinds eind 2021 samen met zijn echtgenote Marie-Claire Barra in het woonzorgcentrum Zilverduin in Vosseslag. ‘Ivan en Marie-Claire Cattrysse herenigd met kerst’, kopten we toen boven het dubbelinterview in onze krant. Dat ging over hoe onafscheidelijk ze als koppel waren maar ook over Ivans passie voor de politiek en zijn geliefde gemeente De Haan, waar hij overigens ook meer dan zestig jaar actief was bij muziekmaatschappij Sint-Cecilia.

“Eens burgemeester, altijd burgemeester”, liet hij in dat artikel optekenen. “Dat was zowat zijn levensmotto”, zegt Rudi. “De politiek was papa’s leven, en eigenlijk is papa ook zijn hele leven lang burgemeester gebleven in De Haan. De mensen spraken hem op straat ook nog altijd zo aan.” Rudi laat tot slot nog weten dat alle inwoners van Groot De Haan een rouwbrief in de bus zullen krijgen. “Dat was ook papa’s wens.”

Rouwregister

Het gemeentebestuur meldde ondertussen het overlijden van de Haanse ereburgemeester en opent een rouwregister in Bibliotheek Canticleer (Grotestraat 1) en online via www.dehaan.be/rouwregister-ivan-cattrysse. Het rouwregister blijft beschikbaar tot zaterdag 19 oktober. “De gemeente De Haan verliest met het overlijden van Ivan Cattrysse een geliefd man met een groot hart voor zijn gemeente en haar inwoners. Het gemeentebestuur betuigt haar oprechte deelneming aan zijn familie en vrienden”, klinkt het in een persbericht.

“Ivan Cattrysse is een politiek monument in De Haan”, reageert Wilfried Vandaele. “Zeer geliefd als burgemeester en in die twintig jaar dat hij de sjerp droeg, heeft hij ook altijd het draagvlak kunnen behouden. Ook in woelige tijden. Zelf ben ik dankzij Ivan schepen kunnen worden in 2006, en hij was mij ook wel erkentelijk dat zijn zoon Rudi nu eerste schepen kon zijn in onze ploeg. De cirkel was daarmee rond.”

De uitvaart van Ivan Cattrysse vindt plaats op zaterdag 12 oktober om 10 uur in de Sint-Monicakerk van De Haan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier