Stichter en erevoorzitter Heemkring Iepers Kwartier overleden

Daniël Masure is 89 jaar geworden.
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Daniël Masure, stichter en erevoorzitter van Heemkring Iepers Kwartier, is op vrijdag 17 februari overleden. Hij is 89 jaar geworden en verbleef sinds een drietal jaren in woonzorgcentrum Huize Sint-Jozef in Ieper.

Daniël is vrijgezel gebleven en had ook geen familie meer, zoals blijkt uit het overlijdensbericht op de website van Uitvaartzorg Leo. We contacteren Jean-Pierre Meirlaen, secretaris-penningmeester van de Heemkring Iepers Kwartier voor meer info. “Daniël was voor zijn pensionering actief als leerkracht Nederlands, geschiedenis en aardrijkskunde in het VTI van Ieper. In het jaar 1964 nam hij het initiatief om samen met enkele collega’s een heemkring op te richten. Daniël werd meteen voorzitter en bleef dit elf jaar lang.”

Erevoorzitter

“Hij werd opgevolgd door Karel M. De Lille die overleden is in februari 2002. Daniël nam toen opnieuw het roer over en nam vrijwillig ontslag in maart 2020. Hij werd opgevolgd door Frederik Vandenbroucke, onze huidige voorzitter. Daniël werd door het bestuur aangesteld tot erevoorzitter van Heemkring Iepers Kwartier.”

“De belangrijkste bijdragen van Daniël Masure voor het tijdschrift ‘Iepers Kwartier’ vormen de themanummers ‘400 jaar geleden stierven de drie priesters van Reningelst (1968) en ‘De Madonna van Ieper’ (1974). De Europese Bibliotheek uit Zaltbommel gaf een boekje van Daniël Masure uit over ‘Ieper in oude prentkaarten’ (1972). Er verscheen hiervan een tweede druk in 1978. Hij schreef ook mee aan het boek ‘De Sint-Maartenskathedraal in Ieper’ en nog aan enkele werken.”

Stadsgids

“Daniël Masure kon men gedurende vele jaren op zondagnamiddagen in de verkoopruimte van religieuze voorwerpen van de Sint-Maartenskathedraal ontmoeten. Hij gaf in de kathedraal ook talloze keren uitleg aan toeristen. Daniël was ook stadsgids in Ieper. Voor zijn kerkelijke verdiensten kreeg hij het Zilveren kruis van Sint-Donatianus. Daarnaast ontving hij ook enkele burgerlijke medailles, onder meer van de stad Ieper. De begrafenisplechtigheid vindt plaats in het zijaltaar van de Sint-Maartenskathedraal van Ieper op vrijdag 24 februari 2023 om 10 uur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier